Waterpomp Egmond-Binnen gaat verhuizen

EGMOND-BINNEN - De groene waterpomp in de Abdijlaan te Egmond-Binnen gaat binnen afzienbare tijd verhuizen. ''Haar nieuwe plek gaat het brinkje in ons dorpshart worden'', vertelt een woordvoerder.

''Ooit, tot 1927, waren de inwoners van ons dorp voor drinkwater afhankelijk van plaatselijke waterpompen. Waterleiding zoals wij nu kennen bestond hier nog niet en pas in 1853 begon de PWN landelijk met het aanleggen daarvan. Tussen 1926 en 1927 werd Egmond-Binnen op het waterleidingnet aangesloten en raakten de waterpompen in het dorp meer en meer in onbruik. In het hele land werden dorpspompen verwijderd en werd bij het afscheid een gedicht voorgedragen.''

Het laatste stukje luidde

Aan al de honden in de buurt, heb ik vooral verplichting, hun ‘warme drank’ deed mij zo goed, en ’t gaf hen zelf verlichting, en nu vaarwel, vaarwel voorgoed, och, zwaar valt mij de scheiding, het ga je goed, het ga je best, maar jou niet, waterleiding.

Abdijlaan

''De pomp in de Abdijlaan raakte verwaarloosd en werd in 1932 verwijderd. Bij een herinrichting van de Abdijlaan en Peperstraat in 1992 bedacht Ondernemersvereniging De Binders om een kopie van de oude waterpomp terug te plaatsen. Na met veel moeite werd onder leiding van Cor Tervoort door de bevlogen ondernemers de pomp gemaakt en in nov 1992 met feestvertoon terug geplaatst. Ook toen een gedicht. Lees deze op Rodi.nl/Bergen.