Jan Cuperus derde van links met om hem heen degenen die aspecten van het ecodorp coördineren zoals bouwen, voedselvoorziening, dieren, organisatie, sanering van het terrein
Jan Cuperus derde van links met om hem heen degenen die aspecten van het ecodorp coördineren zoals bouwen, voedselvoorziening, dieren, organisatie, sanering van het terrein (Foto: Ed Bausch)

“Ecodorp wil vooral inspireren”

BERGEN - Precies in het midden van de gemeente. Daar ligt Ecodorp Bergen, op de plaats van het vroegere vliegveld, tussen Bergen en Egmond aan den Hoef. “En dat is ook precies goed, want wij zijn er voor de hele regio”, zegt Jan Cuperus. Met anderen stond hij aan de voet van de gedachte om aan het begin van de Groeneweg naar Alkmaar tot een Ecodorp te komen. We waren destijds in 2013 de verrassende winnaar van de inschrijving voor de ontwikkeling van het 15 hectare omvattende terrein. Dan sta je opeens voor een grote klus. De afgelopen jaren hebben de waardevolle ervaringen opgeleverd om verder te gaan.”

DOOR: ED BAUSCH

NIEUW BESTEMMINGSPLAN IS GROTE STAP

Het ontwerp-bestemmingsplan is voor ons nu een grote stap. Het is tot stand gekomen door intensief overleg met de gemeente. Dat is voor ons een heel belangrijke steun. De gemeente maakt het ontwerp nu geschikt voor de ter inzagelegging en na die periode van ongeveer zes weken stuurt het College het voorstel naar de gemeenteraad. Die had destijds het College opdracht te geven om tot een bestemmingsplan te komen. Wij hadden de afgelopen jaren echt nodig om hier te gronden, te kijken wat werkt en wat ook langdurig en duurzaam zou kunnen werken. En er fietste natuurlijk ook nog de stikstofproblematiek doorheen.” Foto’s van toen en nu laten zien hoeveel er al is gebeurd, hoeveel we hebben opgeruimd, allemaal door eigen werk en aannemers. “En natuurlijk hebben we ook gebruik gemaakt van de kracht van de paarden, die we hier hebben.”

Ecodorp Bergen ligt tussen Bergen en Egmond

25 woningen

Ecodorp Bergen bevindt zich in gezelschap van duizenden ecodorpen wereldwijd en een vijftal in Nederland, in verschillende fasen van uitvoering. "Het bestemmingsplan geeft aan wat we met elkaar willen en voor de regionale gemeenschap willen betekenen. Het plan geeft aan dat er 25 woningen kunnen komen, al dan niet gecombineerd met atelier. Het zijn huurwoningen, het verhuren houden we in eigen hand, maar de huurprijs ligt onder de sociale huurgrens. Andere speerpunten zijn educatie, de agrarische functie, cultuur, recreatie en zorg.”

Lees verder op pagina 3