Klaas Valkering, Wethouder gemeente Bergen
Klaas Valkering, Wethouder gemeente Bergen (Foto: aangeleverd)

Gastcolumn door Klaas Valkering

Klaas Valkering (Alkmaar, 1993) werkte voor zijn wethouderschap op een advocatenkantoor in Alkmaar en in diverse (landelijke) functies voor het CDA en het CDJA. ‘Op 26 maart 2019 ben ik, met toen krap 25 lentes achter me, als jongste CDA-wethouder ooit geïnstalleerd. In de mooie gemeente Bergen NH ben ik onder ander verantwoordelijk voor de portefeuilles Armoede en Schuldhulpverlening, Wonen, Ruimtelijke Ordening en Natuur. Daar zet ik me in voor rust en resultaat. Rust voor een gemeente waarin het bestuurlijk lang onrustig was en resultaat voor die mensen die al zolang wachten bijvoorbeeld op hun eerste huis of op hulp bij stijgende schuldenproblematiek.’

Gemeente Bergen wil in Omgevingvisie 2040 areaal bos en natuur met 10% laten toenemen

Klaas Valkering: ’De keuze voor rust zal voor wie mij wat beter kent als bijzonder overkomen, want zelf vind ik het maar wat lastig om rust te pakken. Ik werk het liefst 7 dagen in de week van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat en langer dan vier uur slapen op een nacht lukte mij als kind al niet. Toen hoefde dat ook niet. Op het boerenbedrijf van mijn ouders was altijd wel iets te doen. Ook nu in Bergen is er meer dan genoeg werk te verzetten. Als ik dan toch zoek naar rust ga ik graag een rondje (hard)lopen in onze mooie duinen. Daar, weg van de drukte en omringd door duin en dennenboom, ben je de waan van de dag zo vergeten.


Ons duingebied heeft dan ook een bijzondere waarde voor onze gemeente. De status van Nationaal Park doet recht aan die bijzondere waarde en kan net als bijvoorbeeld op de Veluwe de band versterken tussen natuur, landschap, cultuurhistorie en de betekenis voor recreatie en toerisme. Daarom ondersteunt het college de wens van onder meer de Duinstichting om de Schoorlse Duinen op te nemen in een Nationaal Park.


Deze status brengt ook met zich mee dat we nog voorzichtiger om zullen springen met ons duingebied. Dat is nodig, ook als we dit gebied nog voor de generaties na ons willen behouden. Het gebied behouden wil echter niet zeggen dat we stil kunnen zitten. Vanuit de gemeente vraag het om het maken van keuzes. Die keuzes voor de toekomst maken we voor een groot deel in de Omgevingsvisie 2040 die zo rond het verschijnen van deze column ook gepresenteerd wordt.


In deze omgevingsvisie wordt die stip op de horizon omschreven. De keuzes die daarvoor worden gemaakt hebben te maken met de balans tussen rust en reuring, met respect tonen en ruimte geven. In onze aantrekkelijke kustgemeente vinden we reuring in het hart van onze kernen met voorzieningen voor jong en oud, voor bewoners en bezoekers. Ons buitengebied en onze woonwijken ademen de rust van een fijne omgeving om in te wonen en te recreëren. In het Bergen van 2040 staan onze waarden centraal. Dit is ons landschap, onze natuur en ons cultuurhistorisch erfgoed, waar we met respect mee omgaan. Niet als in een museum maar als onderdeel van een omgeving en samenleving die altijd in beweging blijft. Daarvoor bieden we ruimte; ruimte voor onze samenleving, en voor elkaar.

Sommige van deze keuzen zijn nog heel abstract, andere al wat meer concreet. Voor deze column licht ik er alvast een uit: Als perspectief voor 2040 kiezen we er voor om het areaal bos en natuur met 10% is toe te laten nemen.


Klaas Valkering,


Wethouder gemeente Bergen

Wethouder Klaas Valkering met gedeputeerde Esther Rommel in de Schoorlse Duinen, op de achtergrond een boswachter van Staatsbosbeheer