Afbeelding
(Foto: )

Giselle Ecury: Water, over lasten en lusten

Soms liggen mooi en lelijk, goed of fout, lusten of lasten zeer dicht bijeen. Dat hebben diverse leden van het VrouwenNetwerk Bergen deze maand bijna allemaal mogen beleven. In elk geval deed ík dat vanuit Schoorl in beide dorpen, al denk ik, dat ook in Bergen heel wat gedweild is met de kraan van boven open… Tjongejonge, wat een immense plensbui viel er! Ik kan me niet herinneren hier ooit zó’n heftige regenbuit te hebben ervaren.

De weg en stoep voor mijn huis hebben een hoge kant. Zo blijk ik dus overduidelijk aan lager wal te wonen. De meeste afvoerputten bleken weldra geblokkeerd doordat we onder de bomen wonen en er dit voorjaar heel veel takjes, verdorde bloemetjes en eikelbloesems zijn afgevallen. In no time zochten water en troep het laagste punt: een kolkende massa stroomde mijn oprit af naar de goot vóór mijn garage, die echter deze enorme hoeveelheid niet kon verwerken. De vloer stond dus al snel blank. Even woonde ik aan een ruisende beek.


Wel herkenbaar: komt er té veel op me af, dan heb ik moeite alles in één keer te verwerken. Maar zoals velen in Schoorl zat er niets anders op dan de handen uit de mouwen te steken. De spullen voor de Kringloopwinkel stonden al klaar – gelukkig niet op de grond! – maar er bleef nog veel over, dat wél natte voeten had opgelopen, zal ik maar zeggen.


Herkenbaar? Deze keer duldde het geen uitstel, dat ruimt lekker op! Als de vloer droog is, ziet mijn garage re keurig uit. Dankjewel voor de Gemeentewerf-hulp!


Toch heb ik het liever over de lusten van ons wateren. De natuur juicht weer. En begin juni mocht ik ze als Netwerklid ervaren. We zijn verwend met de vele recreatie- en horecamogelijkheden Konden we als VNB op 1,5 meter afstand in de maand mei met elkaar ons ei nog kwijt op Strand Noord in Bergen aan Zee, nu lieten we ons gaan op de stromen van het goede leven langs en aan de Bergerweg. Enthousiast was ik al een dag te vroeg aanwezig. Zo kon ik daar de rust ervaren en de vriendelijkheid van o.a. Florian Labij vd Pol die er de scepter zwaait.


Met de rust was het voor alle aanwezige netwerkdames iets anders gesteld, vooral toen we in de boot genomen werden: Die kun je er huren om los te gaan op de stroom des levens en der vaarten in de omgeving van Alkmaar. Wat een vertrouwen hadden ze in ons: zet er bij één een kapiteinspet op, duw het troepje af met als instructie “Die kant op en keren bij het breedste stuk” en je kunt toch lekker met zijn vijven per boot – in ons geval – een uur genieten van de avondzon, het ruisend riet, de watervogels, kabbelende golfjes en heel wat lachbuien als klaterend water! Go with the Flo(w) biedt ook de mogelijkheid langer te varen en Alkmaar te bezichtigen. Daarnaast werd er voor ons erg lekker (ook vega)eten voorbereid op BBQ ’s en in de keuken, waar Marijke Fiel de scepter zwaait – heerlijk, wat hebben we kunnen smullen.


Zonder de horeca in de Gemeente Bergen tekort te doen en met de recente waterlasten vers in het geheugen, wilde ik de lusten van deze buitengelegenheid (voor bedrijfsuitjes) aan de Ringsloot Bergermeer even benoemen. Want is het niet altijd beter met elkaar het evenwicht te bewaren rondom elk thema?


Bedankt, team FLO en VrouwenNetwerkers – met zonnige zomerwensen!