Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Verdraagzaamheid

Van onvrede naar vrede

In deze tijd worden we geconfronteerd met allerlei beproevingen. Wanneer je door een moeilijke periode gaat is het lastig om positief te zijn. Saamhorigheid en omzien naar elkaar kan ons tot steun zijn. Het is goed om te beseffen dat het van belang is, om naast elkaar en niet tegenover elkaar te staan.

Wat kan je helpen tot elkaar te komen? Dat doet een beroep op onze verdraagzaamheid. Als wij iets meemaken wat nauwelijks te verdragen is, is het vaak lastig om daarmee om te gaan. Als een oplossing niet gelijk voorhanden is, doet dat een beroep op jou om geduld en vertrouwen te hebben.

Dingen gebeuren niet voor niets: alles gaat zoals het gaat. Zoals een plantje dat je koestert en verzorgt, maar dat door ongeduld en te veel mest geforceerd groeit en niet kan wortelen, vraagt het van ons om in te zien dat alles rijpt op de juiste tijd om tot groei en bloei te komen. En dat geldt ook voor ons als mens, want iedereen ontwikkelt zich op zijn eigen manier in zijn eigen tempo.

Het is daarbij goed om te beseffen dat we niet gelijk zijn, maar wel gelijkwaardig. Verdraagzaamheid kan je daarbij behulpzaam zijn om de dingen te aanvaarden die je liever anders zou zien. Het vermogen om te accepteren dat een ander er andere opvattingen op nahoudt en niet op dezelfde golflengte zit, doet een beroep op ons om vanuit ruimdenkendheid anderen te begrijpen. Je accepteer dat iemand anders een andere mening of geloofsovertuiging heeft dan wijzelf hebben. Je bent flexibel omdat je de verschillen accepteert en de tekortkomingen van anderen door de vingers ziet. Je bent daardoor goed in staat om onderscheid te maken tussen wat belangrijk is en wat niet. Als we tolerant zijn geven we daarmee de ander zijn bestaansrecht terug. Elk mens heeft het volste recht om te bestaan.
Net als de zon die op iedereen schijnt, ook al ben je een moordenaar of een dief, mogen we ook de zon van welwillendheid op anderen liefdevol laten schijnen. Het gaat om loslaten van ons gelijk omdat dat ons tegenhoudt om gelukkig te zijn en in vrede te leven met onszelf en met elkaar.

Dit doet me denken aan dit bijzondere verhaal, omdat dit je kan inspireren je vermogen tot verdraagzaamheid te vergroten.

Liefdevolle aanraking

Lang geleden leefde er in India een jonge vrouw samen met haar man en haar schoonmoeder in één huis. De oude vrouw deed niets anders dan de hele dag kibbelen en klagen over alles en iedereen. Na een paar jaar brak er een moment aan waarop de schoondochter het niet langer uithield en het gevoel kreeg dat ze gek zou worden.

Ze wist dat ze er niet met haar man over kon praten en in haar wanhoop bedacht ze zelf een plan om van haar schoonmoeder af te komen. Ze ging in het geheim naar een medicijnman en vroeg om een drankje waaraan haar grootmoeder langzaam maar zeker zou sterven.

De wijze man gaf haar een kruidenmengsel waarmee ze 's avonds de voeten van haar schoonmoeder moest masseren en verzekerde haar dat de oude vrouw na een paar maanden op mysterieuze wijze en zonder pijn zou overlijden. Verheugd over het vooruitzicht dat zij van deze vloek in haar leven verlost zou worden, keerde de jonge vrouw naar huis terug. Vanaf die dag masseerde ze plichtsgetrouw iedere avond de voeten van de oude vrouw, onder het voorwendsel dat ze dan beter zou slapen. Naarmate de weken verstreken begon de oude vrouw steeds minder te klagen en af en toe glimlachte ze zelfs!

De schoondochter dacht dat het vergif begon te werken en ging opgewekt door met het uitvoeren van haar plan. Na twee maanden leek de oude vrouw een complete gedaanteverandering te hebben ondergaan. Ze had altijd goede zin en het was fijn om bij haar te zijn. De jonge vrouw merkte dat ze zelfs van haar schoonmoeder begon te houden, zó veel zelfs dat ze spijt begon te krijgen van wat ze aan het doen was.

Op een ochtend werd ze vol wroeging wakker. Ze haastte zich naar de medicijnman en smeekte hem om een middel dat de werking van het vergif ongedaan kon maken.
Met een veel betekend glimlachje om zijn lippen vertelde hij haar dat de kruiden waar ze de voeten van de oude vrouw mee had gemasseerd helemaal geen giftige stoffen bevatten,
ze roken lekker, maar dat was ook alles. "Dat je schoonmoeder zo ongelooflijk veranderd is, komt gewoon doordat jij haar aangeraakt hebt”.

Ben je bereid het zwart-wit denken los te laten en je horizon te verbreden?

Kan je inzien dat aanvaarden en loslaten de moeilijkste levenslessen zijn?

Of zoek je je houvast liever nog steeds buiten jezelf?

Harmonie is het sleutelwoord ….……. De keus is aan jou!


Reacties op mijn columns zijn welkom!

Eye-Openers

info@eye-openers-therapy.com, 072-5317053 of ga naar eye-openers-therapy.com

Afbeelding
Afbeelding