Karien Hilbers vond het een prachtige dag in het boekenvak.
Karien Hilbers vond het een prachtige dag in het boekenvak. (Foto: Ed Bausch)

Eindelijk weer boeken verkopen met gezellige straatgeluiden

BERGEN - Karien Hilbers van de Eerste Bergense Boekhandel vond het een gezellige dag, woensdag. Met haar man, Thomas Swinkels, vormt ze al jarenlang het gezicht van de zelfstandige boekhandel met een eigen signatuur, waarvoor de bezoekers van heinde en verre speciaal komen. “Het is fijn dat de spontane aanloop nu weer kan, hoewel wij maar drie boekenliefhebbers tegelijk kunnen toelaten. De bezoekers worden daarom ontvangen aan een tafeltje voor de ingang. Daar kunnen we ook kleine of heel gerichte wensen afhandelen, zoals kranten, kaarten of de vraag naar een specifiek boek. We merkten vanochtend meteen dat de betovering terug was, want daar komt toch het bezoek aan een winkel met boeken vaak op neer. We zijn rustig met de situatie van het afgelopen half jaar omgegaan, hebben toch veel bestellingen kunnen afwikkelen. Lokaal bestellen is meer in de aandacht gekomen.” Misschien wordt over een paar weken ook het tentoonstellingsprogramma van de zaak weer opgepakt, want dat is een andere liefde van de onderneming. Hun enthousiasme voor de literatuur en de kunsten staat net zo stevig als het monumentale pand waarin ze zijn gehuisvest.

DOOR: ED BAUSCH


Lady Papa weer aan de slag na alle landelijke aandacht

“Taartjes, tapbier en bitterballen, dat waren toch wel de hits op het terras gisteren”, zegt Joris Baars, weer terug als bedrijfsleider bij Lady Papa in Bergen. Twee weken was de nieuwe zaak vorig jaar open.

Eigenaren Marcel Hanssen en Ramona Nijssen zochten en kregen veel landelijke publiciteit, nadat wethouder Erik Bekkering hun noodkreet oppakte. Als starters vielen ze met hun nieuwe zaak buiten alle steunregelingen. Ze verkochten het IJkgebouw in Alkmaar om zich nu helemaal te focussen op de zaak in hartje Bergen. Voor Alkmaarder en bijna dertiger Joris is het een heel bekende plek, want op zijn zestiende begon hij al hier te werken.

De dag na de heropening van woensdag spreken we hem, hij peinst hoe hij op de regendag het terras zal opbouwen met collega Caroline, die net als de voltallige keukenploeg is overgekomen van het IJkgebouw. “We mogen net als vorig jaar weer de hele stoep gebruiken voor het terras en gaan alles uit de kast halen met onze heel eigen stijl.”

Bedrijfsleiders Caroline Amels en Joris Baars kijken terug op een geweldige Lady Papa middag.