De gaande man geeft zijn boek aan zijn opvolger, Lars Voskuil, rechts
De gaande man geeft zijn boek aan zijn opvolger, Lars Voskuil, rechts Foto: Ed Bausch

Ex-waarnemend burgemeester Peter Rehwinkel al snel terug in Bergen

Algemeen

BERGEN - Staatsrecht en interesse daarin. Dat is de rode draad in het bestaan van Peter Rehwinkel, sinds 8 september ex-waarnemend burgemeester van de gemeente en vrijwel meteen daarna volop in de landelijke belangstelling als schrijver van zijn vierde boek ‘Amalia, de plicht roept’. De toernee voor dat boek over de kroonprinses bracht hem vorige week alweer in Bergen, waar hij in de tuin van de Eerste Bergensche Boekwinkel het bijna-eerste exemplaar uitreikte aan Lars Voskuil, sinds 8 september burgemeester. De twee kennen elkaar uit hun tijd in Naarden, waar Rehwinkel zijn eerste burgemeesterspost had.

DOOR: ED BAUSCH

“Nog eens vanuit het reuzenrad het gebied overzien”

Die boekpresentatie was voor het Bergens Nieuwsblad de aanleiding om met Rehwinkel wat terug te blikken op zijn tijd in Bergen, van begin maart 2020 tot afgelopen begin september. We spreken elkaar op de dag dat er een finale poging wordt gedaan om tot een kabinet te komen. “Staatsrechtelijk allemaal heel interessant”, zegt hij. “De Minister-President staat nu heel centraal in deze formatie. Ik promoveerde in 1991, nu precies dertig jaar geleden, en dat ging over de staatsrechtelijke positie van de Minister-President. Het is dus niet voor niks dat Peter Rehwinkel met regelmaat wordt geconsulteerd over staatsrechtelijke zaken. Voor hem is belangrijk dat verhoudingen die ooit zijn afgesproken ook steeds goed worden ingevuld. “Een consistente lijn is daarin heel belangrijk.” Die blik op consistent handelen verklaart misschien ook dat hij tevreden kan terugkijken op zijn tijd in de gemeente Bergen.

Wethouders

”Ik moest hier vooral achter de schermen werken. Door corona werd dat erg letterlijk, ik had natuurlijk veel liever veel meer op ontmoetingstocht gegaan. Maar dat kon niet, verreweg het grootste deel van het waarnemerschap moest het hele College wat afstandelijk functioneren. “Een week voor mijn aantreden in Bergen hoorde ik dat ik misschien moest starten zonder wethouders.” Zo lastig was de situatie toen in de gemeente. “Maar er kwamen nieuwe wethouders en ik ben geëindigd met dezelfde wethouders en er kwam er zelfs een bij ter versterking van de coalitie. Ik zou de goede start en voortgang van dat nieuwe College zeker niet zomaar op mijn conto willen schrijven. We hebben de bestuurlijke herstart echt samen gedaan. Dat is echt goed gegaan.”

Loslaten niet makkelijk

“Natuurlijk had ik graag het vervolg meegemaakt, de weg naar de gemeenteraadsverkiezingen komend voorjaar. Maar ik moest ook eerlijk ja zeggen op de vraag van de Commissaris van de Koning (vorig najaar) of de gemeente zich al kon gaan richten op een ‘echte’ burgemeester. Er zijn mooie kanten aan waarnemend-burgemeester zijn, maar ook nadelen. Het na een betrekkelijk korte periode al weer moeten loslaten van iedereen die je hebt ontmoet: dat doe je niet zomaar. En ik heb hier gewoon heel veel prachtige mensen ontmoet.” Zo verging het hem ook in Zaltbommel waar hij, altijd wonend in Amsterdam, ook een tijd waarnam na zijn burgemeestersposten van Naarden en Groningen. Misschien kan hij dat werk, burgemeester zijn, goed doen, omdat hij strikt is in het staatsrecht en heel goed met een zakelijke blik naar de zaken kan kijken. Een blik die overigens zijn warme belangstelling voor zijn omgeving niet in de weg stond.

Prinses Amalia

Fijn om weer even terug te zijn. Het is niet onlogisch dat Peter op dit moment komt met een boek over kroonprinses Amalia. “Ze wordt in december achttien en dus gaat ze dan staatsrechtelijk functioneren, onder meer in de Raad van State. Ik mocht met diverse personen in haar omgeving spreken en heb me ook verdiept in de geschiedenis van de Oranjes, die begon in het Zuid-Franse Orange. Ik ben geïnteresseerd in de omstandigheden waaronder Amalia haar rol staatsrechtelijk kan gaan invullen. Soms kan ik wel wat treuren over afnemende deskundigheid en kennis van staatsrecht, bijvoorbeeld in talkshows. Je kunt niet zomaar wat roepen over staatsrecht. Het is zo belangrijk om onze basis vast te houden.” Een vaste lijn, daar voelt Peter Rehwinkel zich goed bij en zo heeft hij een goede bijdrage geleverd aan de politiek-bestuurlijke voortgang in de gemeente. “Ik kwam hier al regelmatig en dat blijf ik doen. “Ik wil ook graag in het reuzenrad in Egmond, het gebied nog eens overzien. En dan weet ik ook: burgemeester zijn: dat past me wel.”