Afbeelding
Foto: aangeleverd

Samen sterk in het Slotkwartier

Algemeen

EGMOND AAN DEN HOEF - Jan van Trigt en Jos Hof, twee mannen met een passie, die samen dit jaar goed zijn voor meer dan 5000 bezoekers in respectievelijk de Slotkapel en de Wunderkammer Nicolaes Witsen.

Lokaal historicus Jos Hof opent zo vaak als mogelijk de deuren van zijn geliefde Slotkapel om de bezoekers, die vaak van heinde en verre komen, te vertellen over de roemruchte geschiedenis van deze prachtige oude kapel uit 1431. In de tuin van de kapel is onlangs het borstbeeld van de wereldberoemde Franse filosoof Rene Descartes onthuld, die enige tijd in hofstede Tijdverdrijf in Egmond aan den Hoef heeft gewoond en gewerkt. In de Slotkapel ligt zijn geliefde begraven.

Ook Nicolaes Witsen ligt begraven in de Slotkapel. Bij de ingang van de kapel is een prachtig epitaaf met zwart marmeren cartouche waarop, in het Latijn, zijn niet geringe verdiensten zijn vermeld, omringt door een indrukwekkend witmarmeren omlijsting voorzien van het familiewapen van de familie Witsen.

Tegenover de slotkapel, ligt museumhoeve Overslot, een rijksmonument uit ca. 1550, met daarin de Wunderkammer Nicolaes Witsen. Nicolaes Witsen bezat de hofstede Tijdverdrijf, dat in scheepvaartkringen een zekere naam had, want in 1654 werd er een oorlogsschip naar het huis vernoemd en waar Michiel de Ruyter het bevel over voerde. De naam Nicolaes Witsen is gekozen vanwege zijn band met Egmond aan den Hoef en omdat hij in Amsterdam een van de mooiste Wunderkammers van Europa bezat, vol met exotische dieren, schelpen, en bodemvondsten, die belangrijke bezoekers trok uit heel Europa, zoals Cosimo III de Medici en Tsaar Peter de Grote, met wie hij zeer vriendschappelijke relaties onderhield.

In museumhoeve Overslot kunt u van collectioneur en conservator Jan van Trigt horen wat er zoal is te zien in deze unieke Wunderkammer, die helaas op dit moment met sluiting wordt bedreigd. Er is een schelpenkabinet met schelpen vanuit de gehele wereld, maar ook een unieke collectie bodemvondsten met botten van inmiddels uitgestorven dieren als de mammoet en er zijn zelfs Dinosauruseieren te bewonderen, wat vooral bij kinderen zeer tot de verbeelding spreekt.

De Slotkapel en Wunderkammer Nicolaes Witsen zijn te vinden aan de Slotweg in Egmond aan den Hoef en zijn vrij te bezoeken als de borden buiten aan de weg staan.