Vorig jaar gingen minder Nederlanders op vakantie in eigen land
Vorig jaar gingen minder Nederlanders op vakantie in eigen land (Foto: Fred Bervoets)

Minder mensen op vakantie in eigen land

Algemeen

REGIO - In 2020 gingen minder Nederlanders op vakantie in eigen land dan in 2019. Maar als je alleen naar de zomer kijkt, dan was er juist een stijging ten opzichte van het jaar ervoor: in Noord-Holland was dit een stijging van 12%. Dit meldt het CBS op basis van de nieuwste cijfers uit het vakantieonderzoek CVO.

Het aantal Nederlanders dat in eigen land op vakantie ging, was in 2020 een miljoen lager dan in 2019. Het gaat dan om 17 miljoen ten opzichte van 18 miljoen vakantievierders. In de winter waren er 20% minder Nederlanders die reisden onder het mom van ‘lekker weg in eigen land’. In de zomer was het aantal juist hoger. Het gaat dan om een stijging van ruim 6%. Zie onderstaande tabel.

Bron: CBS

Van de 10.521 binnenlandse vakantiereizen in 2020, gingen er 1154 naar Noord-Holland. Dat waren er 128 meer dan in 2019, wat een stijging is van ruim 12%. Het aantal gezinnen dat in Nederland op vakantie ging, is nagenoeg gelijk gebleven. De grootste stijging is te zien bij stellen zonder kinderen. 

Met name de hotels, pensions, vakantiehuizen en B&B’s stegen aan populariteit. Kamperen was in 2020 juist veel minder in trek. Appartementen werden ongeveer even vaak geboekt in beide jaren. Groepsaccomodaties moesten stevig inleveren wat betreft het aantal reserveringen. Dit is goed te verklaren met de maatregelen met betrekking tot groepsgrootte. De accommodaties voor vakanties werden in 2020 vaker dan in 2019 al van tevoren geboekt, maar dan wel vaker pas kort voor vertrek. Waar eerst 28% boekte in de laatste maand voor vertrek, ging 45% in 2020 voor een last minute. 

www.cbs.nl