Lachgas zorgt voor overlast en voor gezondheidsrisico's.
Lachgas zorgt voor overlast en voor gezondheidsrisico's. (Foto: Adobe Stock)

Lachgasverbod vanwege overlast

Algemeen

ALKMAAR - Sinds 5 augustus is het in Alkmaar verboden om lachgas te gebruiken op openbare plaatsen. Ook voorbereidingen treffen om lachgas te gaan gebruiken, is een overtreding en kan een boete opleveren.

Het verbod op lachgas wordt ingevoerd, omdat lachgas problemen oplevert voor de openbare orde. Gebruikers van lachgas laten onberekenbaar gedrag gedrag zien, zoals omvallen, bewusteloosheid, slechte concentratie, onoplettendheid en hallucineren. Lachgas wordt veelal door groepen in het openbaar gebruikt. Inwoners en omstanders ervaren dit als een dreigende houding, waardoor zij zich onveilig voelen. Volgens de politie van stijgt het aantal overlastmeldingen door het gebruik van lachgas in de stad Alkmaar. Zogenoemde hotspotlocaties in en om de stad zijn niet aan te wijzen, gebruikers van lachgas zijn mobiel. De politie heeft daarom verzocht om het verbod te laten gelden op alle openbare plaatsen in de gehele gemeente Alkmaar. Per 5 augustus is het verboden om lachgas te gebruiken, toe te dienen, te verkopen of om het gebruik voor te bereiden. 

Lachgas, distikstofmonoxide, wordt ook gebruikt in de horeca en technische industrie. Het is namelijk een pressiegas, waarmee bijvoorbeeld de druk in een slagroomspuit ontstaat. In de medische wereld wordt het toegediend als narcosemiddel bij operaties. 

Gezondheid

Een andere reden voor het verbod is dat er steeds meer bekend wordt over de schadelijkheid van lachgas. Er is een risico op hoofdpijn, duizeligheid, tintelingen en zelfs verlammingsverschijnselen. Dat dat laatste inderdaad een gevolg kan zijn, erkent ook Ed Bakker, preventiedeskundige bij Brijder verslavingszorg: “We zien dat het aantal vragen over lachgas stijgt. Die vragen gaan ook wel over ernstige klachten zoals uitvalsverschijnselen. Niet alleen wij merken dat, maar ook de ziekenhuizen.” Ook komen er veel vragen binnen over het verslavende aspect. Hierover is nog weinig bekend, doordat het een relatief nieuw middel is; er wordt nog veel onderzoek gedaan. Door het verbod wil gemeente Alkmaar recreatief gebruik tegengaan, om het risico op verslaving aan het middel te verkleinen. 

De klachten hangen mogelijk samen met zuurstoftekort in de hersenen, meldt het Trimbos Instituut in hun factsheet over het onderwerp. Ook staat daarin vermeld dat revalidatieartsen in 2019 waarschuwden voor de gevolgen van excessief lachgasgebruik. Op dat moment waren er landelijk achttien gevallen bekend van patiënten die in behandeling waren voor dwarslaesies door lachgasgebruik. 

Factsheet over Lachgas - Trimbos Instituut

Bakker wil benadrukken dat iedereen die vragen heeft over drugs in het algemeen, of over druggerelateerde klachten, vragen kan stellen via preventie@brijder.nl of 088 - 358 22 60.