Samen voor een schoon Alkmaar.
Samen voor een schoon Alkmaar. (Foto: Love not Waste)

Vijfduizend sigarettenpeuken in kunstwerk Geestersingel

Algemeen

ALKMAAR - Een kunstwerk gemaakt van sigarettenpeuken? Wie langs de Geestersingel loopt, heeft grote kans een bord met het stadsgezicht van Alkmaar tegen het lijf te lopen. Het kunstwerk met de tekst ‘Samen voor een schoon Alkmaar’ bestaat - inderdaad - uit weggegooide sigarettenpeuken. De peuken, ruim zevenduizend, zijn de afgelopen weken verzameld tijdens verschillende cleanups. Love Not Waste verwerkte vijfduizend van de verzamelde peuken in het bord. Het leverde een prachtig kunstwerk op dat de komende maanden te zien is aan de Geestersingel.

Platte en ronde peuken zorgen voor diepte in het kunstwerk. (Foto: aangeleverd)

“Ik ben geïnspireerd door de Amerikaanse Katie Peck”, zegt Gaby van Wonderen van cleanup organisatie Love not Waste. “Zij had namelijk van gevonden sigarettenpeuken een fantastisch kunstwerk van een meeuw gemaakt. En juist die sigarettenfilters kunnen wel wat extra aandacht gebruiken. Blikjes en plastic flesjes kent iedereen inmiddels wel, maar mensen zijn zich onvoldoende bewust van de schadelijke gevolgen van sigarettenpeuken. Er wordt vaak gedacht dat de peuken van papier zijn en vanzelf wel uit elkaar vallen, maar de filters zijn van plastic. Ze vallen uit elkaar als micro-plastics en verdwijnen in de bodem en water. Ook dieren eten de peuken die ze verwarren met voedsel. Zeer schadelijk dus. Ik ben ook telkens verbaasd als ik zie hoeveel peuken we tijdens clean-ups ophalen. Daar wilde ik graag iets mee doen in de publieke ruimte, om zo bewustwording te creëren. Samen met de Plastic Politie van Buurthuis ‘t Ambacht, El Kombi, Love Not Waste en leerlingen van basisschool de 2master in De Rijp gingen we de straat op om zoveel mogelijk peuken te verzamelen.”

Prachtig

Het kunstwerk heeft een onderliggend geraamte van houtsnijwerk, gemaakt bij de Kaasfabriek Alkmaar. “Ik dacht één dag nodig te hebben om alle peuken op het geraamte te plakken, maar het werden er maar liefst vier! Mét hulp van vrijwilligers Debby en Marjan van de Plastic Politie. We voelden ons net kunstenaars want platte peuken waren meer geschikt als dakpannen of bakstenen, terwijl ronde peuken weer voor andere onderdelen pasten. Het is echt verbazingwekkend hoeveel diepte dat oplevert; we zijn er best trots op, haha. Hier kun je gewoon prachtige dingen mee maken! De Nachtwacht?! Ik daag iedereen uit hiermee aan de slag te gaan!”

Katie Peck. (Foto: aangelever)

Tijdelijk

Het kunstwerk heeft een tijdelijke vergunning van drie maanden. “Fijn dan het tijdens de World Cleanup Day op 18 september ook nog te zien is. Het was mogelijk om het kunstwerk van een epoxy-laag te voorzien, om het minder kwetsbaar te maken. Maar eigenlijk is die kwetsbaarheid en vergankelijkheid wel mooi. We hebben dus geen idee hoe lang de sigarettenpeuken het volhouden en of vandalen het bord met rust laten. We gaan het zien. Wat we verder graag willen zien is dat anderen ons idee volgen en ook rotzooi gaan ruimen en er iets moois van maken. Zo maken we de wereld een beetje schoner én mooier.”