Afbeelding
Foto: Archief RM/ Ruïnekerk
Column Giselle Ecury

Alles klinkt mooier in de Ruïnekerk

Column

Met een knipoog naar het Concertgebouw in Amsterdam realiseer ik me, dat het dorp Bergen in de zomer jarenlang bruiste van de muzikale activiteiten door leerlingen van diverse conservatoria ter wereld. Zij logeerden bij gastgezinnen, kregen de kans om op hoog niveau masterclasses te volgen en later op te treden voor het publiek uit Bergen en de verre omtrek. Spandoeken en wapperende banners verkondigden dat het weer zover was: The International Holland Music Sessions. Ze maakten nieuwsgierig en blij.

The Academy draaide op volle toeren, de pupillen bekwaamden zich met hun instrument in het vak en genoten ervan gastouders en elkaar te ontmoeten in onze aantrekkelijke omgeving. Kaarten werden in hotels te koop aangeboden en vonden gretig aftrek. Terecht. Want het was een buitenkans voor de vele liefhebbers van klassieke muziek. Op de zaterdagmarkt of elders in het dorp stonden deze toegewijde jonge mensen hun klanken als voorproef (en oefening) over ons uit te strooien. Vele middag- en avondconcerten in de Ruïnekerk en elders waren te boeken, of via een kaartje aan de deur te realiseren. Zonder limiet. Er werden gewoon stoelen bij gezet, indien nodig. Met succes voor musici en toehoorders. Heerlijk om op je fiets te stappen en een kwartier later de parelende muziek in te ademen. Maar toen… kwam corona… De zomer van 2020 bleef het stil. Het goede nieuws is, dat er deze zomer door de “young professionals” op uitnodiging van de IHMS tóch weer concerten te boeken zijn! Zoals gebruikelijk o.a. in de Ruïnekerk van Bergen en in Alkmaar in de Remonstrantse Kerk.

Kaarten zijn echter uitsluitend te koop via de website. Nu verloopt alles vlekkeloos en coronaproof online – www.ihms.nl – zodat je meteen heel wat kunt lezen over het wel en wee van deze jonge beroepsmusici, plús over de topprestaties, die zij al hebben geleverd in hun pas begonnen loopbaan. Daarnaast staat er veel informatie over het muzikale programma, dat ze ons gedurende een uur zullen brengen. Niet alleen leerzaam, maar ook interessant. Alles lijkt zeer aantrekkelijk en heel welbesteed.

Dat online boeken is vanwege de nog steeds geldende coronaregels een vereiste. Dat geldt tevens voor het aantal (online aangegeven) beschikbare stoelen en voor de anderhalve meter afstand, zo gerealiseerd (mét meetlint!) door het zorgvuldige kostersechtpaar van de kerk. Mensen uit één huishouden kunnen naast elkaar zitten. Ga je met een kennis, dan zit je achter elkaar om toch wat contact te kunnen maken, al kwam je in één auto. De atmosfeer in deze hoge ruimte voelt mede door de maatregelen coronavrij aan.

Is het niet bijzonder dat de directie van de IHMS deze onze gezondheid respecterende coronaproof concerten heeft uitgedacht en presenteert? Ik vind het een feest om al die genietende muziekliefhebbers bijeen te zien. Maar vooral ook om die jonge musici zich te zien uitleven op hun instrumenten, waar de prachtigste klanken uitkomen. Of de zaal nu vol is of niet helemaal – ze musiceren met een enthousiasme, passie en toewijding alsof ze in een Concertgebouw van waar dan ook op aarde zijn met de halve wereld aan hun voeten.

Het dorp mag dan “spandoek- en bannerloos” zijn. In onze eigen Ruïnekerk met zijn weergaloos mooie akoestiek denk ik dan toch, dat Bergen het maar mooi voor elkaar heeft. Of het nu het door de Dominee uitgesproken Woord Gods is, de poëzie, een lezing uit de Bijbel of de op hoog niveau uitgevoerde concerten: Alles klinkt véél mooier in de Ruïnekerk…!

Giselle Ecury