Rein Antoons weer druk in de weer met zijn team in Egmond aan Zee.
Rein Antoons weer druk in de weer met zijn team in Egmond aan Zee. (Foto: Ed Bausch)

"We hebben anders leren omgaan met hoop"

EGMOND - ‘Liberté’ is de nieuwe naam van het bedrijf waar eerder ‘Het Rode Hert’ op de gevel prijkte. Een horecabedrijf met een terras aan de Herenweg in het hart van Egmond aan den Hoef. Ook daar namen passanten en dorpelingen meteen de gelegenheid te baat om weer eens een tapbiertje te proeven met uitzicht. Het lijkt een wat overdreven woord, vrijheid, om de dag van woensdag 28 april 2021 te duiden. Maar toch, het was als een ontwaken uit een lange verdoving. De sfeer was een mooie combinatie van bedeesde blijheid, her en der geleidelijk uitbundiger wordend voor wie de middag vrij had voor terrasbezoek of zonder tijdsbeperking of afspraak struinen in winkels. En daar hielpen de stralende zon en de strakblauwe lucht overal fantastisch aan mee. Hoezee!

DOOR: ED BAUSCH

. Zo verwoordt Rein Antoons heel goed het gevoel dat overheerst bij ondernemers in de gemeente. Met hun winkels en horecazaken hebben ze meer dan ooit geleerd om bij de dag te leven, te nemen hoe die is. Maar vandaag, 28 april, zijn ze vooral doende om weer te doen waar ze goed in denken te zijn: klanten ontvangen. "Ik was gewoon zenuwachtig vanochtend vroeg”, zegt Rein terwijl hij alles heel goed in de gaten houdt op het terras van het Wapen van Egmond in Egmond aan Zee. "Na een paar uur zag ik dat alles goed ging. Het leek net als de eerste keer weer schaatsen: in het begin denk je dat je het niet meer kunt en na honderd meter heb je de slag toch weer te pakken.” Met zijn team van achttien vaste medewerkers hadden ze zondag alles nog eens doorgenomen. Bierpompen en koffiemachines doorgespoeld. "We doen nog geen diners nu, dat is te krap. Dus we houden de take away en het bezorgen nog aan tot we weer helemaal open kunnen. Wij hebben hier het geluk gehad dat het pand van onszelf is en dat we al ruim twintig jaar draaien. Zo konden we toch de tijd doorkomen. Maar we hebben de medewerkers wel gevraagd om wat vakantie vooruit te nemen.” Met vijf andere zaken runt ‘Het Wapen' ook weer het door de gemeente mogelijk gemaakte Pomppleinterras, dat meteen ook weer bruist in de lentezon.

Zeepaardjes

In de winkelstraat van het zeedorp staat Natasja Kelly-Jonker te glimlachen. Haar winkel, The Seahorse, opende ze vorig jaar op 6 april, terwijl het virus het land in de greep kreeg. De aanloop was kort. Op haar negende emigreerden haar ouders met hun kinderen naar Florida, voor The American Dream. "Nu, 38 jaar later, ben ik terug in mijn geboortedorp. Onze dochter wilde graag in Groningen gaan studeren en nu is mijn man dus geëmigreerd, met mij.” Haar zaak voor meubels, huisinrichting en pasfoto's past goed in het zonnige Egmondse beeld. Daarmee doet ze eigenlijk hetzelfde als wat de familie in Amerika was gaan doen. "Alleen was daar alles big en is hier alles small”, zegt ze met een grappig Amerikaans accent. Voor de toeristen is haar Engels fijn. "En inmiddels landen zeepaardjes, door de opwarming van klimaat, ook hier op het strand.”

Natasja Kelly-Jonker terug in Egmond aan Zee.