Degelijke handgrepen én lichter dan de standaard kist.
Degelijke handgrepen én lichter dan de standaard kist. (Foto: Dirk Karten)

Terug naar de oorsprong: een kribbe

(Vervolg van voorpagina)

ZAANDAM - Cees Dekker: "Spaanplaat: een houtvezel restproduct dat grotendeels uit lijm bestaat. Dat zorgt, ondanks dat crematoria voorzien zijn van goede filterinstallaties toch voor een belasting van het milieu bij verbranden. Wij hebben een eerlijk vurenhouten product ontwikkeld waar geen druppel lijm aan te pas komt. Gemaakt van FSC-gecertificeerd hout uit productiebossen. Er zitten zelfs geen pluggen (die je normaal vastlijmt) in, maar spijkers.”

Cees Dekker, en zijn mededirecteur Lex Clardij, hadden al eens het verzoek gehad een echt houten ‘laatste huis’ te maken. Op verzoek vervaardigd uit steigerhout. “Het werd een heel zwaar product. Dat is niet het geval bij onze eco-kist. Hij is zelfs lichter dan de standaard versie.”

Prototype 2.0

Het moet worden gezegd, timmerman Mark Kruger die het prototype 2.0 (type 1.0 is al gebruikt en werd vol lof ontvangen) heeft een verfijnd product gemaakt. Stijlvol passend bij een waardig afscheid. Mooi afgewerkte vuren delen met een klein schuin randje en afgeronde handgrepen. Geen goedkoop fineer maar eerlijk hout en degelijk handwerk.

Veelzijdig

“Het onbehandelde vurenhout is ook prima geschikt om een laatste groet op te tekenen of te schilderen. Dat wordt vandaag de dag steeds meer gedaan en kan een positieve bijdrage leveren aan rouwverwerking”, zegt Dennis Blom.

Goedkoper

Nog een voordeel: de eco-uitvaartkist moet minder gaan kosten dan de traditionele houten kist. “Hoeveel hangt af van de vraag. Het mooiste is als we een productielijnkunnen opzetten. Nu bouwen we ze per stuk”, stelt Cees Dekker. “Met voordelen als minder belastend voor het milieu én portemonnee denken we dat er genoeg vraag is naar onze eco-kist”, besluiten de uitvaartverzorgers.

Meer informatie

Wie meer informatie wenst, kan contact opnemen met Bakker & van der Blom Uitvaartzorg, 075 -6125933. Mailen kan naar: info@bakkerenvanderblom.nl

Cees Dekker staat altijd open voor wie een creatief idee heeft met hout. Mailen kan naar: cees@kistenfabriekdeboer.nl