De veilingen voor het goede doel waren  altijd een groot succes.
De veilingen voor het goede doel waren altijd een groot succes. (Foto: Pascal Fielmich)

Assendelftse stichting Stonas gestopt: 'de cirkel is rond'

ASSENDELFT - In 1965 zijn de eerste stappen gezet van Stichting Ontwikkelingshulp Assendelft. In de volksmond Stonas. Na vele jaren van actieve betrokkenheid voor de mens in nood is Stonas eind 2020 gestopt.

'Afscheid met weemoed maar ook vol hoop en vertrouwen'

De projecten die voldeden aan de voorwaarden voor ondersteuning zijn minder en minder geworden. Na jaren van overweging, overleg en rijp beraad met de raad van toezicht, het bestuur en vele vrijwilligers is hiertoe besloten. In 55 jaar tijd zijn ontzettend veel mensen geholpen en ondersteund door aan Assendelft gelieerde ontwikkelingswerkers.

Steun

De stichting ondersteunde in beginsel de projecten die werden begeleid door ontwikkelingswerkers Pater Jan van Assema in Zaïre, Pater Piet Hijnen in Mozambique en Cor Timmer in Brazilië. Beide paters zijn inmiddels overleden. Door de jaren heen is de ondersteuning uitgebreid tot vele andere ontwikkelingsprojecten in Europa, Latijns-Amerika, Afrika en Azië. Zo is een naaischool en handwerkopleiding in Mozambique opgericht en andere scholen in onder meer Kenia, Kameroen en Peru. Tevens zijn opvanglocaties voor met HIV besmette kinderen opgericht in Brazilië en Zuid-Afrika. Om het vele geld dat nodig was voor realisering van deze projecten ‘binnen te halen’ werd de tweejaarlijkse veiling georganiseerd. Door de jaren heen heeft Stonas rond de € 1,5 miljoen aan ondersteuning verstrekt.

'Rua Assendelft'

De allerlaatste gelden zijn ten goede gekomen aan het laatste project van Cor Timmer. Het betreft de aanleg van een openbaar park ‘Vida Novo' (Nieuw Leven) tegenover de APAE school in Aguaí - Brazilië. In dit park, aan Rua Assendelft (Assendelftstraat), kunnen jong en oud recreëren, sporten, moestuintjes aanleggen, kuieren in de zon of in de schaduw van aangeplante palmbomen. Een oase van rust, geborgenheid en sportieve ontspanning in deze grote wijk van sociale achterstand.

Dankwoord

"Als dank voor zijn bevlogen inzet gedurende zovele jaren, heeft de gemeente Aguaí de naam van Cornelio, toegewezen aan dit Park. Hiermee is de Stonas cirkel rond en eindigt een super mooi initiatief met geweldige resultaten. Iedereen die hieraan heeft bijgedragen, wordt zeer maar dan ook zeer bedankt!", aldus voorzitter Jan Nootebos.

Naast waterputten is ook een school gerealiseerd waar dagelijks ruim 150 kinderen speciaal onderwijs en medische verzorging krijgen. De school is gebouwd met veel financiële hulp vanuit Assendelft.