Said Kiliç en Mukadder Tekin zijn gespecialiseerd in het wegnemen van angst bij een bezoek aan de tandarts.
Said Kiliç en Mukadder Tekin zijn gespecialiseerd in het wegnemen van angst bij een bezoek aan de tandarts. (Foto: aangeleverd)

Droom uitgekomen voor twee studievrienden

ZAANDAM – Ze zijn trouwe studievrienden die samen hun zesjarige opleiding aan het toonaangevende Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam hebben gevolgd: Said Kiliç en Mukadder Tekin. Ze lieten vorig jaar hun droom in vervulling gaan: een eigen onderneming: Tandartsenpraktijk Zaandam. Te vinden aan de Ereprijsweg 3 in Zaandam. Ondanks corona zijn ze er in geslaagd een succesvolle praktijk te realiseren waar alle denkbare vormen van mondzorg mogelijk is.

Alle behandelingen onder één dak bij Tandartsenpraktijk Zaandam

Van kindertandheelkunde tot onzichtbare beugels, van wortelkanaalbehandelingen tot kronen en bruggen en van cosmetische tandheelkunde tot een behandeling bij de mondhygiëniste: de mondverzorging is bij het negenkoppige team in vakkundige handen. “We wilden bewust een eigen praktijk opzetten omdat we zo alles zelf konden bepalen. Van behandelstoel tot de materialen”, legt tandarts Kilic uit. Zijn specialisatie is het plaatsen van kronen en bruggen. Zakenpartner Tekin heeft zich verdiept in wortelkanaalbehandelingen. Maar ook voor de halfjaarlijkse controle is Tandartsenpraktijk Zaandam het juiste adres. Twee zaken in hun uitgebreide dienstverlening springen er uit: het plaatsen van onzichtbare beugels en het feit dat de praktijk gespecialiseerd is in angstbehandelingen.

Onzichtbare beugel

“Een onzichtbare beugel is een transparant hoesje om de tanden en kiezen. Groot voordeel ten opzichte van de traditionele beugel is dat het praktisch niet opvalt. En dat je het bij het poetsen en eten gemakkelijk er even uithaalt”, legt Said Kilic uit. Weinig mensen springen juichend in de tandartsstoel. Terwijl dat voor een mooi, goed onderhouden gebit toch echt twee keer per jaar nodig is. De Zaanse tandartsen zijn gespecialiseerd in het wegnemen van angst voor de noodzakelijke behandelingen. “Vanaf tweeënhalf jaar is het al goed om naar de tandarts te gaan. Je went zo aan het bezoek waarin de tandarts ‘je tanden gaat tellen’, krijgt nog een speelgoedje mee en voorkomt dat je op latere leeftijd wegblijft bij de tandarts.”

Angstbehandelingen

Angst voor de tandarts kan je leven (en gezondheid) ernstig aantasten. Terwijl het juist beide partijen heel blij kan maken. De tandartsen hebben voordat ze zelfstandig werden ervaring opgedaan in een praktijk die was gespecialiseerd in angstbehandelingen. Door hun aanpak wordt in de eigen praktijk negentig procent van de behandelingen zonder gebruik van lachgas of narcose uitgevoerd.

"Zo hebben wij iemand die twintig jaar niet naar de tandarts was geweest behandeld. Pas toen hij heel veel pijn had, durfde de man het aan. Heel belangrijk is het opbouwen van een vertrouwensband. Rustig uitleggen wat er gaat gebeuren en te begrijpen waarom een angst is ontstaan. We zijn begonnen met het gebit voorzichtig te reinigen. Dan doorgaan met het behandelen van kleine gaatjes. Uiteindelijk hebben we bij de man zelfs een wortelkanaalbehandeling uitgevoerd. Toen we zijn grote wens mooie voortanden hadden vervuld en hij het resultaat in de spiegel zag, vloeiende er zelfs een traantje. Kijk, daar word ik dan heel blij van. Het sociale aspect geeft veel voldoening”, zegt Said Kilic. Goed om te weten: nieuwe klanten krijgen een elektrische tandenborstel (‘essentieel voor goed poetsen') per gezin als welkomgeschenk. Meer informatie op www.tandartsenpraktijkzaandam.nl

De modernste apparatuur én het vakmanschap van de tandartsen zorgt voor een praktisch pijnloze behandeling.