Docent biologie Martin Harinck en docent Engels Janne Cress bekijken tevreden de Nieuwsjagerseditie die in een oplage van 36.000 exemplaren verscheen.
Docent biologie Martin Harinck en docent Engels Janne Cress bekijken tevreden de Nieuwsjagerseditie die in een oplage van 36.000 exemplaren verscheen. (Foto: Anett Kazimierska)

‘Doen is het nieuwe denken’

ZAANDIJK - “Het pleit voor de inzet van onze leerlingen dat ze de versnelde deadline hebben gehaald. Want door de nieuwe corona lockdown, werd de deadline een dag vervroegd. Dat betekende voor de leerlingen extra hard werken en voor het docententeam dat de begeleiding verzorgde langer blijven voor de eindredactie. Maar alleen het resultaat telt. En dat is prachtig!”, zegt Tineke Keuning, afdelingsleider onderbouw van Het Saenredam enthousiast.

Leerlingen Saenredam maakten als echte journalisten Nieuwsjagerskrant

Vorige week rolde het resultaat van de inzet van circa 300 leerlingen uit de eerste en tweede klassen van de vmbo-school uit Rooswijk tastbaar bij vele Zaankanters in de brievenbus. De leerlingen hadden de speciale Nieuwsjagers-krant helemaal zelf volgeschreven. De zestien pagina’s tellende krant is door docenten van Het Saenredam via het thematisch leer- en werkproject van platform Stepple.com gemaakt. Rodi Media zorgde daarbij voor de grafische ondersteuning, het drukken én de verspreiding.

Mooie artikelen

De krant staat boordevol mooie artikelen die door de leerlingen zelf zijn bedacht én geschreven. Op de voorpagina hun primeur: een interview met prof. Dr. Ton de Boer, voorzitter van het college ter beoordeling van de geneesmiddelen. Pittige schrijverskost voor de jonge leerlingen. Er was ook volop aandacht voor actuele zaken. Zo werd de politie Zaanstreek uitgevraagd over het vuurwerkverbod. Daarnaast was er aandacht voor wat luchtiger onderwerpen. Zoals een horoscoop (daarvoor werd de hulp van een helderziende gezocht) en de drukte tijdens de kerst bij PostNL.

Levensechte testcase

“Het Nieuwsjagersproject is een levensechte testcase voor de leerling”, zegt Tineke. “Daadwerkelijk een krant maken is heel anders dan theorie geven over het media-vak. Nieuwsjagers is bovendien een fantastische manier om projectmatig te leren. De leerlingen leren bijvoorbeeld een artikel te foutloos te schrijven, maar ook samen te werken. Ze moeten zelf de onderwerpen bedenken en gaan ook echt op pad. Als docent lees je wel klassikaal kranten, maar voor de leerlingen is zelf als journalist en fotograaf aan de slag gaan, echt anders. Deze aanpak zorgt voor meer betekenisvol leren en dat is waar Het Saenredam ook voor staat: doen is het nieuwe denken. Daarnaast sluit het prima aan op het HBO- en het MBO-onderwijs. Daarin wordt vaak projectmatig gewerkt.”

Motiverend

De Saenredam-docenten werden in het Nieuwsjagersproject ook uitgedaagd om de lesstof op een andere manier aan te bieden. Geen droge kost uit een boek voorkauwen, maar de leerlingen stimuleren in hun creativiteit en bijsturen waar nodig. “Dat hoefde niet bij de keuze in onderwerpen. Alle verhalen zijn zelfbedacht. Zo leren werkt blijkbaar heel motiverend voor onze leerlingen”, vult Tineke aan die gelijk de Rodi Media-graficus Barbara Lautenbach een groot compliment geeft. Zij maakte de Nieuwsjagerskrant op. “Ik ben onder de indruk van hoe mooi onze krant is geworden. En dat is zo’n hoog tempo. Ook dit deel van het project verliep vlekkeloos.”

‘Professioneel aangepakt’

Jeroen Schutz, eigenaar van Stepple.com - leren door beleving - is supertrots op dit baanbrekende nieuwe schoolproject. Hij kijkt tevreden naar het resultaat. "Het project is goed, flexibel en professioneel aangepakt. Op naar de volgende krant!”

Scholen die ook interesse hebben in het Nieuwsjagers project en deze vorm van thematisch leren kunnen contact opnemen met Wytze Niezen via wytze@stepple.com

De speciale uitgave is ook online te lezen. Zie de link op onze website www.rodi.nl/regio/zaanstad