Werken in de stal hoort erbij.
Werken in de stal hoort erbij. (Foto: aangeleverd)

“Kracht van ons systeem is echte aandacht'

(vervolg van voorpagina)

ASSENDELFT - De zorg voor de dementerende gasten op de zorgboerderij gaat ver. Zo is het niet simpel alleen de mensen van huis ophalen, maar even naar binnen gaan om te vragen of ze de sleutel mee op zak hebben om weer binnen te kunnen komen. Tot het helpen met schoenen aantrekken.

“Dat is ook de kracht van ons systeem: echte aandacht. Jammer genoeg kon onze open dag in maart niet doorgaan, maar dan had je kunnen zien wat de mensen voor mooie dingen maken. Zoals vogelhuisjes en nestkastjes. Klusjes waar de vrijwilligers altijd bij meehelpen. Daarbij wordt iedereen in z’n waarde gelaten, ook als ze soms simpele dingen niet snel kunnen vinden.”

Ingerold

Ook al is de zorgboerderij de lust en leven van Ellen en Bram, de jaren gaan tellen. Ellen tikt de 65 jaar aan en Bram inmiddels de 70 lentes. “Zestien jaar geleden zijn er begonnen en er eigenlijk zo ingerold. Nu heb je een opleiding tot zorgboer(in). Wij hebben het in de praktijk geleerd als ervaringsdeskundige. Het blijft mooi werk dat je moet doen met heel je hart. Het is dankbaar om te zien hoe blij je de mensen kunt maken als ze zich weer nuttig gaan voelen."

Samen fietsen

"Natuurlijk is dementie een proces van zachtjes achteruit gaan. Langzaam word je iemand anders en kun je de dingen die vroeger gewoon waren niet meer. Dat zorgt ook voor eenzaamheid. Want mensen durven niet meer naar buiten. Bang om hun huis niet meer terug te kunnen vinden. Of laten de fiets staan onder het motto ‘ik heb er de conditie niet meer voor’. Wij kijken vooral naar wat de mensen nog wel kunnen. En helpen ze daarbij. Zoals weer samen fietsen. Met de zekerheid van weer veilig thuiskomen.”

Opvolging

Met het voortbestaan van Vredesbest zit het wel snor. Het is de bedoeling dat Ellen en Bram het werk langzaam maar zeker overdragen aan hun dochter. Die helpt nu al mee.

Kijk voor meer informatie op www.zorgboeren.nl/zorgboerderijen/zorgboerderij-vredesbest