Westerwatering Schoon coördinator Dick Visser: "Het zwerfvuil rapen maakt mijn hoofd leeg na een dag druk werken."
Westerwatering Schoon coördinator Dick Visser: "Het zwerfvuil rapen maakt mijn hoofd leeg na een dag druk werken." (Foto: Dirk Karten)

Komende zaterdag grote actie van ‘zwerfvuilbrigade’ Westerwatering Schoon

Algemeen

ZAANDAM – “Kijk, dit is wat ik bedoel. Een half blikje met vlijmscherpe randen. Je moet er niet aan denken als je hond hier op trapt”, zegt Dick Visser. Met een geoefend oog ziet hij het zwerfvuil dat half verscholen onder het gras ligt. Het blikje verdwijnt met de slimme grijpstok in de vuilniszak waar na een krap uurtje rapen bijna een kilo zwerfafval in ligt. Dick is coördinator van het team Westerwatering Schoon. Komende zaterdag, 30 oktober, gaan zesendertig vrijwilligers in teamverband zwerfafval opruimen. “We gaan als een sprinkhanenplaag door de wijk”, lacht Dick.


Als sprinkhanen door de wijk Westerwatering!

Op het eerste gezicht lijken de straten in Westerwatering brandschoon. Dan hebben we het niet over de situatie rond de bouwterreinen rond Burano, maar in de gewone straten. Dick Visser vertelt zijn verhaal graag als we met hem meelopen. Bij het Westerwindpad vist hij eerst grote stukken plastic uit de groenstrook. Mondkapjes, sigarettenpeuken en verpakkingen, plastic zakken verdwijnen in de vuilniszak die met een ring wordt opengehouden. Wie even verder kijkt dan z’n neus lang is, ziet plotseling veel meer straatvuil dan gedacht.

Vijftig man/vrouw sterk

“De ploeg Westerwatering Schoon bestaat nu uit zo’n vijftig mensen. De verhouding man vrouw is gelijk”, vertelt Dick die zijn initiatief augustus 2020 begon. “Omdat ik ook beheerder ben van de Westerwatering 075-buurtapp, kon ik makkelijk bewoners bereiken. Het grappige is dat het allemaal mensen zijn met dezelfde instelling. We zijn allemaal begaan met de natuur. De buurt waarin we leven.” De wijk Westerwatering leent zich makkelijk voor het maken van een indeling zodat er niet steeds in hetzelfde gebied wordt schoongemaakt. 

Indeling

“De buurten hebben namen van actrices, schrijvers, steden, venen etc. Ik heb de wijken weer in kleinere zones ingedeeld. De leden van Westerwatering Schoon kunnen via Google Formulieren zien wie waar heeft schoongemaakt. En welke straten je kunt lopen. Ik heb er zo zelf weinig werk aan”, zegt Dick en hij laat een slim spreadsheet zien dat door de leden zelf wordt bijgehouden. Zijn ICT-achtergrond komt goed van pas bij het organiseren van de schoonmaakacties. Al geeft hij toe dat het lopen door de wijk zelf met schoonmaakspullen bijna een verslaving is geworden. Het gele fluorescerende hesje, gesponsord door Op den Velde Industrie, gaat aan. (‘ook goed voor je eigen veiligheid, want ik raap ook ‘s avonds’).


Foto links. Rotzooi in de sloten wordt het speciale harken naar de kant getrokken en opgeruimd. Foto midden: mondkapjes blijken te groeien! Rechts, Dick Visser weegt altijd na afloop de ‘opbrengst’.  

ZAANDAM - Grijpstok en vuilniszak mee en gaan! “Ik loop wel eens vijftienduizend stappen zonder dat ik er erg in heb. Goed voor mijn gezondheid. Het rapen maakt ook mijn hoofd leeg na een dag druk werken. Ook nu het vroeger donker wordt, ga ik op pad. Ik gebruik dan een lamp die zoveel licht geeft dat vliegtuigen er bijna door gaan landen. Al krijg ik ook wel eens een belletje van mijn vrouw ‘waar blijf je?’, lacht Dick.

Gezocht: coördinator voor nieuwe zwerfvuilbrigade in wijk Westerkoog

Hij roemt de samenwerking met de gemeente, met name Dorien Giesberts. “Een topper! We krijgen van de gemeente de benodigde spullen zoals vuilniszakken, raapstokken etc. Wij melden op onze beurt openstaande containers met bouwafval, volle vuilnisbakken en tippen waar ze het beste vuilnisbakken kunnen plaatsen. Ook kregen we slootharken. Daarmee halen we in één keer drijvend afval naar de kant.”

Samenwerking

De samenwerking kan nog beter als Dick voordat er gemaaid wordt een seintje krijgt. “Als wij eerst de bermen opschonen voorkom je dat blikjes in het gras versnipperd worden bij het maaien.” Al snapt hij ook de korte termijnplanning waarbij het weer zomaar het maaimoment kan verstoren.

Volop troep wordt uit de sloot gehaald.

‘Hotspots’

Moeiteloos weet Dick de meest vervuilde locaties in Westerwatering op te noemen; de ‘hotspots’ die om blijvende schoonmaakacties vragen. “Rond het winkelcentrum ligt altijd veel zwerfvuil. Bij de bouwlocaties van de Zaanse Eilanden en Burano. Maar ook bij de skatebaan, het gebied rond school Compaen en de Houtbuurt aan de spoorzijde zijn ‘hotspots’ met zwerfvuil.”

Peuken en glas

Hij raapt en speurt tijdens het vertellen ondertussen onvermoeibaar door. Geen peuk ontkomt aan de grijper. Grote glimmende schelpen bij het Westerwindpad lijken stukken glas en zetten Dick op het verkeerde been. Een kapot bierflesje wordt op een veilige plek gelegd. Die snijdt door de vuilniszak, geen succes. Hij gruwelt bij het oprapen van een brok piepschuim. “Verschrikkelijk spul om te rapen want het geeft zo’n rotzooi. Dat moeten ze verbieden.”

Lugubere vondst...

‘Raapverbod’

Met spijt in z’n stem zegt Dick bij het zien van een signaleringsbord dat half boven het slootwater uitsteekt “Daar kan ik niet bij”. Een vrouw die ons passeert herkent haar wijkgenoot en roept ‘Raapverbod!’ 

Dick lacht en zegt “Sonja is één van onze trouwe leden en ze heeft gelijk. Omdat we komende zaterdag met onze Clean Up Day een zo groot mogelijke afvalberg willen maken, heb ik een ‘raapverbod’ ingesteld voor een weekje.” Als de journalist zijn kladblock omhoog houdt, wordt duidelijk aan de vrouw dat het geen stiekeme schoonmaakactie is, maar als voorbeeld dient hoe een rondje zwerfafval rapen werkt.

Paarse dildo

Gekke vondsten? Een paarse dildo in de vorm van een kaars. Maar ook zwangerschapstesten, vochtige doekjes, blisterverpakkingen van sigarettendoosjes, een magnetron, fles drank (onder de houten brug tussen Westerkoog - Westerwatering), wietzakjes, wietkokertjes, duizenden sigarettenpeuken, een stofzuiger, een huishoudtrap die in een boom hing…. de meest gekke dingen zijn door de zwerfvuilbrigade opgeraapt en afgevoerd. Je schrikt als je de foto’s ziet die zijn gemaakt tijdens de schoonmaakacties. Bergen zwerfafval, zoveel troep in een relatief kleine wijk!

Piepschuim moeten ze verbieden!

“We zitten dit jaar op elf kilo na op de 3000 kilo (!) zwerfafval”, zegt Dick als hij na afloop van de schoonmaakactie de vuilniszak weegt met een unster. “Hmmm, 700 gram, niet veel”. De vuilniszak verdwijnt gelijk in de ondergrondse container. Opgeruimd staat letterlijk netjes. 

Westerkoog Schoon?

Dick Visser wil ook een groep Westerkoog Schoon in het leven roepen om de zusterwijk gestructureerd schoon te vegen. Hij zoekt daar nog een coördinator voor. Voor de coördinator ligt een panklaar online schoonmaaksysteem klaar zodat het team in zijn/haar wijk voornamelijk zelfregulerend functioneert.

Toen hing dit bordje zomaar in de voortuin van Dick Visser...

 ”Deelnemen vraagt minimaal één keer per maand twintig minuten van je tijd. Los van je eigen schone wijk én gezonde beweging, levert het leuke sociale contacten op.”

Meer weten of meedoen? Kijk dan op Facebook @WesterwateringSchoon of stuur een mailtje naar info.buurtalarm075@gmail.  

Afbeelding
Samen sterk (tegen  zwerfvuil).
Als sprinkhanen door de wijk Westerwatering!
Plotseling hing dit bordje in de tuin van Dick Visser.
Lugubere vondst.
Volop troep in de sloot.