Wat is het verhaal achter dit dameshorloge ‘Napoleon’?
Wat is het verhaal achter dit dameshorloge ‘Napoleon’? (Foto: aangeleverd)

Wandeling met cadeautje van Napoleon

ZAANDIJK - Vanuit het Honig Breethuis wordt er, onder leiding van een gids, op zondag 14 november gewandeld langs een deel van het Zaans cultureel erfgoed. De gids neemt de deelnemers mee op een voettocht van ongeveer anderhalf uur langs en rondom de Lagedijk in Zaandijk. De start is om 13.30 uur op Lagedijk 80.

Tijdens de wandeling passeer je koopmanshuizen met sierlijke gevelbekroningen, pakhuizen, een overtuin, ziet een verrassend achterafje, een kralentuintje en het oudste houten huisje op de dijk. Via de rustieke Domineestuin gaat de tocht terug naar het Honig Breethuis waar de Zaankamer gastvrij de wandelaars ontvangt met een kopje koffie of thee.

In de muzieksalon bevindt zich een kostbaar kleinood: een gouden dameshorloge bezet met parels en groen email versierd met een lauwerkrans rond een gouden letter N. Achter dit juweel zit een bijzonder verhaal waar niemand minder dan Napoleon een rol in speelt. In 1941 werd het uurwerk overgedragen aan de Zaanlandse Oudheidkamer, nu het Honig Breethuis, door een achterkleinzoon van Aaltje. 

Reserveren en informatie over toegangsprijzen op www.honigbreethuis.nl. Het aantal deelnemers is beperkt.