Inmiddels zijn er al meer dan honderd bomen geplant in de tuin van Jongwijs.
Inmiddels zijn er al meer dan honderd bomen geplant in de tuin van Jongwijs. (Foto: aangeleverd)

'Buurt en familieleden maken het verschil'

ASSENDELFT – “We durven onze dromen waar te maken en hebben vertrouwen in de toekomst”, zegt Simon Douw energiek. De mede-initiatiefnemer van Jongwijs stak al eerder zijn nek uit met het Westzaanse project een bakkerij, lunchroom, Bed & Breakfast en picknicktuin te realiseren op de J.J. Allanstraat 119-121. Recent werd hij ook eigenaar van Brasserie Nauerna, de uitspanning bij de jachthaven. Die locatie wordt nu flink opgeknapt en krijgt nieuw elan als buitenplaats De Waterraaf.

Nieuw elan voor Brasserie Nauerna als Havenrestaurant De Waterraaf

De waterraaf is een andere naam voor de aalscholver, het symbool van Nauerna. “De locatie is een prachtige buitenplaats. Een ‘vrijplaats’ die je gelijk het gevoel geeft van vakantie. Een relaxte plek waar je kunt genieten en de zorgen van je afvallen als je over het water kijkt en geniet”, vertelt Simon.

Het concept gaat flink op de schop. En als de deuren straks weer open mogen, komt de bezoeker een bijzonder restaurant tegen waar veel lokale producten worden aangeboden.

Lokaal bier

“Zo zijn er contacten met Zaanse bierbrouwers als HOOP, Breugem en brouwerij ’t Uurtje (Arthur Breuring) voor een goed glas lokaal gerstenat. Onze chef-kok Sylvester van Westrop zal, bijgestaan door Romy Zwart, visgerechten prominent op de kaart zetten”, licht Simon toe. Al is er ook veel aandacht voor vegan-gerechten en komt de vleesliefhebber aan z’n trekken.

In deze keiharde tijd één horecazaak opzetten is al een uitdaging, laat staan twee. Want project Jongwijs in Westzaan gaat ook gewoon door. De funderingswerkzaamheden in de voormalige bakkerij De Tarweakker, het rijksmonument met ‘goedjaarsendjes’ dat deels uit 1685 stamt, liggen op schema. “De fundering is bijna hersteld in opdracht van Stadsherstel. Niets gaat vanzelf en we moeten continue onze schouders eronder zetten, maar eind komende zomer moet alles af zijn. Zowel de bakkerij, B&B als de lunchroom. Gelukkig hebben we veel hulp van vrijwilligers, want grote budgetten zijn er niet. Zo helpt de hele buurt mee met de tuinaanleg. Afgelopen week hebben we met een groepje meer dan honderd bomen in de eeuwenoude tuin van Jongwijs neergezet als symbool voor vertrouwen in de toekomst in barre tijden. De buurt en familieleden maken hierin het verschil. Samen werken we met hart en passie aan project Jongwijs”, zegt Simon.

Geheimen prijsgegeven

Jongwijs moet een sociale, warme plek worden waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Waar tradities nieuw leven worden ingeblazen. Het monumentale pand is zo niet alleen bewaard gebleven voor Westzaan, het gaf ook zijn geheimen prijs toen het interieur werd aangepakt. “Toen we de voorzetwanden weghaalden, kwamen bijzondere dingen tevoorschijn. Zo bleek de originele zeventiende eeuwse Zaanse lijnolieverf nog op de balken te zitten.”

Als Jongwijs klaar is, zijn niet alleen inwoners uit Westzaan welkom. Jongwijs is opgezet voor allé Zaankanters. Zaak is nu wel stug vol te houden want Simon en zijn compagnons hebben net als iedereen een klap gekregen door de coronamaatregelen.

Vertrouwen

“Het is dan verleidelijk om er na een tijd inventief en energiek een draai aan te hebben geven, bij de pakken neer te gaan zitten en mismoedig te duimen tot het ‘over’ is. Voor die neiging heb ik alle respect. Maar juist dan is het belangrijk dat je met elkaar momentum maakt. Dromen start die er blijk van geven dat je nog vertrouwen hebt in komende tijd. Zo steek je elkaar een hart onder de riem, en mobiliseer je toch weer positieve energie in moeilijke tijden. Dát is wat we willen laten zien door het bosjes te planten in de eeuwenoude tuin bij het rijksmonument, en door de moed te verzamelen om twee bijzondere horecagelegenheden te starten in deze tijd.”

Om de geldstroom toch enigszins op gang te houden wordt er met de ‘soepfiets' rondgereden. Een smaakvol ‘buurthuis op wielen' waarmee Jongwijs ook laat zien gewoon door te gaan. "We leveren nu zo'n tweehonderd maaltijden af per week door de Zaanstreek en spreken tegelijk veel mensen. Goed voor de broodnodige aanspraak en het sein ‘houd moed. Er komen betere tijden”, stelt Simon.

To Go open

Zie voor meer informatie over het project www.jongwijs.nl en hun sociale media kanalen. De Waterraaf mag dat wel niet officieel open, de hongerige gast kan wel terecht voor To Go op vrijdag en zaterdag van 9.00 tot 16.00 uur en zondag van 10.00 tot 13.00 uur.

Met vrienden en familie het interieur van De Waterraaf klaarmaken.