Proost! Mark Nijman (zittend) laat samen met Walther Bakker een pilsje in het zelfgemaakte bruine café goed smaken.
Proost! Mark Nijman (zittend) laat samen met Walther Bakker een pilsje in het zelfgemaakte bruine café goed smaken. (Foto: aangeleverd)

‘Stukje lambrisering van Wapen van Assendelft zou mooi zijn’

ASSENDELFT – “Ik liep toch al een tijdje met het plan in mijn hoofd rond, maar na de persconferentie waarin de horeca op slot ging, werd het tijd om door te pakken”, vertelt Walther Bakker. De Assendelver besloot zijn garage grondig om te bouwen tot bruin café. Inclusief klassiek behangetje, heuse gokkast en gordijnen die ooit in het Amstel hotel hingen.

Assendelver Walther Bakker maakt bruine kroeg van eigen garage

“Toen ik hoorde dat de horeca noodgedwongen haar deuren moest sluiten, had ik het vermoeden dat dat wel eens lang zou kunnen duren. Nou hou ik wel van een beetje gezelligheid en een drankje, dus kwam ik op het idee om het café mijn kant op te laten komen. Inmiddels heb ik mijn garage volledig omgebouwd tot een bruin café”, vertelt de Assendelver.

Café ‘met een verhaal’

Het moest niet zomaar een café worden maar een plek ‘met een verhaal’. Inclusief accessoires zoals je die in een bruine kroeg kunt tegenkomen. En dus speurde Walther naar items met een eigen verhaal.

“Door corona vielen ook wat hobby’s weg, dus had ik toch tijd over. In mijn vriendengroep was er gelijk enthousiasme over het idee. Spontaan werd aan geboden mijn gereedschap in hun schuurtjes op te slaan. Uiteraard in ruil voor een plekje in mijn café. Via Marktplaats heb ik het nodige bij elkaar gescharreld. Zo hebben de rode velours gordijnen vroeger in het Amstel hotel gehangen. Het complete plafond heb ik voorzien van honderden verschillende bierviltjes. Die zijn allemaal handmatig in het plafond geniet. Van mijn vrienden heb ik een prachtige gokkast gekregen. Een mooie sfeerhaard en een klassiek behangetje mochten natuurlijk ook niet ontbreken!”, lacht hij.

Amerikaanse koelkast

Dankzij de steeds strengere lockdown is een pintje pakken in het eigen café als complete vriendengroep er nog niet bij. “We houden ons nu keurig aan de spelregels qua bezoekers. En als het straks wel weer mag, is het ook niet zo dat het halve dorp in de kroeg past. Met tien, hooguit twaalf man is het goed vol. Een echte tapinstallatie is er dan ook niet. Het bier staat in een Amerikaanse koelkast. Om in stijl te blijven hebben we die wel een wrap gegeven in houtlook.”

Wens

En wat zoekt cafébaas Walther nog om zijn bruine kroeg compleet te maken?

“Hoe mooi zou het zijn als ik een deeltje van de lambrisering van Het Wapen van Assendelft kan krijgen? Dan blijft een deeltje van deze befaamde horecagelegenheid toch bestaan in het dorp!”

Wie nog leuke accessoires heeft, kan Walther mailen via waltherbakker@hotmail.com

Gezelligheid troef in het 'thuiscafé 'van Walther Bakker.