Platonisch knuffelen als antwoord op huidhonger door de anderhalve meter-maatschappij.
Platonisch knuffelen als antwoord op huidhonger door de anderhalve meter-maatschappij. (Foto: Dirk Karten)

‘Knuffelen opent je hart’

WORMERVEER – “Het is wel ironisch. Door corona mogen we elkaar niet knuffelen en ik begin mijn praktijk als knuffeltherapeut. Tegelijk laat het virus voelen wat ons menselijk maakt: de liefdevolle aanraking. De onthouding daarvan maakt ons bewust van datgene wat we altijd voor lief hebben genomen en nu missen”, vertelt Chinello Ifebigh. De inwoonster uit Wormerveer is Nederlands eerste officiële ‘knuffeltherapeut’. Oftewel Gecertificeerd Professional Platonic Touch Practitioner. Misschien wel het nieuwste beroep ter wereld. Ze is pionier op het gebied waar ieder mens mee opgroeit en vaak verliest bij het volwassen worden: de helende werking van de niet-seksuele aanraking. Knuffeltherapie als antwoord op onze ‘huidhonger’.

'Er wordt niet gekust en de kleding blijft aan'

Al bij de eerste vraag wordt het beeld van de journalist over wat knuffelen inhoudt gecorrigeerd. “Jij hebt het over omhelzen. Knuffelen is veel uitgebreider dan een omhelzing. Dat kan al de hand van de ander vasthouden zijn. Een liefdevolle streling over de arm. Centraal staat de wisselwerking tussen knuffeltherapeut en cliënt. Het is geen massage die je passief ondergaat. Je bent actief deelnemer in het proces van aanraking en heling”, zegt Chinello.

Helende handen als middel om ons immuunsysteem te versterken en de stresscurve te verlagen. Voordat Chinello zich gecertificeerd knuffeltherapeut mocht noemen, volgde ze haar opleiding vanuit USA. Daar bestaat het beroep sinds 2015. Knuffeltherapie ‘als interventie gericht op het verhogen van het psychosociale welzijn van de mens door middel van niet seksuele (platonisch) affectieve aanraking’: oftewel lekker knuffelen.

“Ik snap dat mensen in eerste instantie wat lacherig reageren. Al is snel de nieuwsgierigheid gewekt als ik meer vertel. Vaak wordt er gedacht aan wat je wel eens op straat ziet: iemand die een bordje omhoog houdt met de tekst ‘free hugs’. Of ze denken aan een seksuele dienst. Als eerste gecertificeerde knuffeltherapeut in Nederland heb ik een pioniersfunctie. Aanraking is de oudste taal en manier van communicatie die wij zelfs voor onze geboorte kennen. Het is wetenschappelijk aangetoond dat mensen behoefte hebben aan liefdevolle aanraking (nurturing). Tegelijk is het ons meest ondergewaardeerde zintuig. Net zoals slapen, eten en drinken is affectieve aanraking een biologische noodzaak. Een basisbehoefte. Het zit gewoon in ons DNA. Liefdevolle aanraking is niet alleen voedend voor ons welzijn, het draagt significant bij aan herstel en heling van trauma”, legt Chinelllo uit.

Grenzen bewaken

Centraal staat grenzen bewaken bij het knuffelen. Chinello is daarin heel duidelijk. Ze heeft daarin ook de nodige ervaring als gecertificeerd Bijzonder Vertrouwenspersoon. Zelf noemt ze zich een sterk gemotiveerde leerling van de school des levens en geïnspireerde zoeker. Een deskundige, maar speelse vakvrouw met een rijkdom aan innerlijke wijsheid. “Tot mijn innerlijke rijkdom behoort compassie, veerkracht, kwetsbaarheid, een warm hart, levenservaring en emotionele volwassenheid.”

Platonisch knuffelen

Met haar uitgebreide achtergrond in disciplines als Transpersoonlijke Psychologie, Counseling en Gesprekstherapie weet ze de grens tussen platonisch knuffelen en seksualiteit helder te houden.

"Er wordt niet gekust, ook geen kushandjes. We blijven weg van onze erogene zones en kleding blijft gewoon aan. We stellen samen eerst de regels op en grenzen in wederzijds respect. Een knuffelsessie is een combinatie van mindfulness, vertrouwelijke gesprekken en knuffelen. Vergis je niet, sommige mensen zijn het helemaal niet gewend aangeraakt te worden. Hun hand vasthouden vinden ze al intiem. Ik heb cliënten gehad die in slaap zijn gevallen tijdens het knuffelen."

(Vervolg op pagina 3)