'Wat kan ik met dit materiaal?...'
'Wat kan ik met dit materiaal?...' (Foto: aangeleverd)

‘Mijn poef is best intens object geworden’

ZAANSTREEK – “Ondanks de bescheiden afmetingen van 50 bij 50 cm is het beste zwaar geworden: 100 kilo. Dat komt doordat ik de hele rol van dertig meter linoleum heb gebruikt. Mijn poef is best een intens object geworden”, zegt Pascal van Leeuwen. De negentienjarige scholier doet mee aan de Circulair Furniture Challenge: de uitdaging waarin studenten van het Hout- en Meubileringscollege meubels maakten van Zaans ‘afval’. Een initiatief van de Green Business Club Zaanstad dat mooi past in de Week van de Circulaire Economie. Die vindt plaats van maandag 1 tot en met zaterdag 6 februari.

Green Business Club Zaanstad daagt studenten uit in Circulair Furniture Challenge

De challenge is inmiddels afgerond. “Helaas kon de slot-expositie die in december gepland stond door het groeiend aantal corona-besmettingen niet doorgaan. Die hebben we verzet naar dit jaar”, zegt Anne Twilt, programmamanager bij de ‘groene zakenclub Zaanstad’.

Twaalf studenten van het Hout- en Meubileringscollege (HMC) in Sloterdijk legde in november de laatste hand aan hun werkstukken voor de Circular Furniture Challenge. Het leverde een grote diversiteit aan circulaire en innovatieve designs op. Gemaakt van het ‘afval’ van Zaanse bedrijven. De materialen zijn afkomstig van Forbo Flooring en GZ OfficeXperience.

Feedback en advies

De challenge is georganiseerd vanuit de werkgroep Circulair van Green Business Club Zaanstad. Forbo Flooring en GZ OfficeXperience verzorgden niet alleen de materialen. Ze gaven de studenten ook feedback en advies tijdens verschillende evaluatiemomenten. De uitdaging voor de studenten bestond uit gebruikersvoorwerpen maken van de reststromen.

Scooby Doo als inspiratie

“Het lastigste vond ik op een goed idee te komen. Vooral als je je klasgenoten al ziet werken en jij nog geen idee hebt wat je gaat maken”, zegt Pascal. “Mijn inspiratie om de rol in stroken te snijden en die te vlechten kreeg ik door de Scooby Doo armbandjes. Voorwaarde was dat wat je maakte een functioneel ontwerp moest zijn.”

Uitgedaagd

De studenten werden op allerlei manieren uitgedaagd om de materialen op verschillende manieren te verwerken tot bruikbare artikelen. “Dat ging ook door middel van gewoon testen wat de materialen deden als je ze ging buigen, verwarmen of plakken. Dat deden we in de praktijklessen. Daarbij werkten we met allerlei afvalmaterialen. Van oude kantoorartikelen, stoelpoten, tot resten elektrasnoeren met omwikkeling”, vertelt Pascal die de opleiding Creatief Vakman volgt.

Digitale expositie

Het resultaat van de Circulair Furniture Challenge laat in ieder geval zien dat de komende generatie genoeg creativiteit heeft om zelfs van restmaterialen stijlvolle en bruikbare meubelstukken te maken. Van kunstzinnige kuipstoelen tot eettafel, van zitzak tot lampen of sierlijke vitrinekast. Het resultaat is te zien in de digitale expositie op de website van de Green Business Club Zaanstad. Zie daarvoor: http://greenbusinessclub.nl/zaanstad/2020/12/11/digitale-expositie-studenten-hmc-maken-circulaire-designs-van-zaans-afval/

Volop creativiteit én bruikbaarheid!
De 100 kilo zware poef die Pascal van Leeuwen maakte van afvalresten die Forbo linoleum ter beschikking stelde.