Afbeelding
(Foto: )

Vrouw spreekt veto uit bij aankoop auto

Vrouwen lieten vroeger vooral mannen de auto kopen. Tegenwoordig beslist in ruim 80% van de gevallen een vrouw welke auto er gekocht wordt. Zij laat de man misschien uitzoeken welke auto het beste past bij het gezin, maar als zij niet akkoord gaat, gaat het feest mooi niet door. Zij spreekt gerust haar veto uit. Tips voor de vrouw, met natuurlijk de man aan haar zijde. Of niet.

Kijken bij een een erkende dealer of goed bekend staand lokaal autobedrijf is natuurlijk het meest betrouwbaar. Je krijgt er garantie, maar je betaalt dan ook wel meer dan wanneer je van een particulier een auto koopt. Maar dat geeft wel zekerheden.

Als je de auto gaat bekijken, zeg niet te snel dat het wel in orde is. Een echte kenner zal er ook de tijd voor nemen als hij (of zij) wil beoordelen of een auto in goede staat is. Vraag terloops wanneer de distributieriem voor het laatst vervangen is. Het maakt niet uit als je geen idee hebt waar hij zit, maar deze moet eens per 100.000 km preventief vervangen worden.

Het lastigste om te beoordelen is de motorische staat. Kijk onder de motorkap en let erop of de motor er ‘droog’ uitziet? Dat betekent dat je nergens olievlekken of lekken ziet. Of andere vloeistoffen. Die horen gewoon nergens uit te lekken. Draai even de dop van het motorblok af, dat is het massieve langwerpige grootste onderdeel van de motor. En zit een grote draaidop op.

Esthetiek

En dan de esthetiek. Neem rustig een kijkje in de auto. Ziet de bekleding er netjes uit? Is het dashboard netjes en compleet? Hoe is de radio? Doet deze het? Dat kun je ook tijdens de proefrit checken. Trek de matten op de vloer even omhoog om de staat van de bodem van de auto te controleren. Zijn alle veiligheidsriemen aanwezig? Zit er geen vocht in de auto, veel condens op de ramen? Zie je geen roest of gaten? En ruikt de auto wel fris? Je zult er als je deze auto koopt langere tijd in moeten zitten, dus wees kritisch op de staat van het interieur.

Als je tevreden bent met de auto en je wilt deze kopen? Ga dan in onderhandeling over de prijs van de wagen. Neem daarin alle opmerkingen mee, die je hebt verzameld. Vooraf heb je op internet al uitgezocht voor welke prijs dit model met deze hoeveelheid kilometers gemiddeld verkocht wordt. Is de auto net gekeurd? Dan is dat zeker wat waard.


Als zij niet akkoord gaat, gaat het feest mooi niet door.