De bouwploeg legt de laatste hand aan het sportcomplex van de drie verenigingen.
De bouwploeg legt de laatste hand aan het sportcomplex van de drie verenigingen. (Foto: aangeleverd)

‘DZS merkt nu al toeloop aan nieuwe leden’

NECK/WIJDEWORMER – “Voetbalvereniging De Zilveren Schapen (DZS) merkt het nu al aan de toeloop van nieuwe leden. We hopen uiteraard dat ook korfbalvereniging W.W.S.V. en jeu de boules vereniging Butje 13 gaan profiteren van de aanzuigende werking die van het nieuwe sportcomplex uitgaat”, zegt Leo van Berkel. De adviseur van Sportstichting Wijdewormer spreekt vol trots over het schitterende sportcomplex aan de Sportlaan in Neck-Wijdewormer waar nu de laatste hand aan wordt gelegd. Een investering van 2,2 miljoen.

Nieuwe miljoenencomplex in Neck klaar als sportseizoen weer begint

Als het nieuwe sportseizoen begint, augustus/september, moet het sportcomplex echt klaar zijn. “Het is ‘wind- en waterdicht’ opgeleverd zoals dat heet”, legt Leo van Berkel uit. “Aan ons als Sportstichting is het de taak om het geheel te exploiteren, beheren en onderhouden. Samen met de verenigingen die het complex van ons huren, wordt er hard gewerkt aan de laatste loodjes. Zoals de inrichting van de kantine, het bouwen van een bar, inrichting van de keuken en het binnenschilderwerk. De bestrating is klaar, het kunstgrasveld ligt er al in. Maar het aangelegde natuurgrasveld voldeed niet en moet er weer uit.”

Snoekduik

Al met al duurde het twee jaar voordat het complex recent werd opgeleverd. Er zijn twee voetbalvelden, veertien jeu de boulesbanen en tweeënhalf korfbalveld (allemaal verlicht). Bovendien zijn er tien kleedkamers, twee kleedkamers voor de scheidsrechters, een grote ballenruimte, groot stookhok en het pronkstukje in wording: de kantine, waar evenals de rest van gebouw vloerverwarming is aangelegd. De Inspiratie voor het ontwerp van het gebouw vormt de beroemde snoekduik van Robin van Persie waarmee hij Nederland op 1-1 zette tijdens het WK voetbal.

Regiofunctie

Buurtschap Neck is straks een echt schitterend sportcomplex rijker én nu al 63 nieuwe reeds bewoonde woningen. “Het sportcomplex is natuurlijk niet alleen voor de circa 800 inwoners van Neck bestemd. Sportfans van de drie sportdisciplines uit de hele regio zijn van harte welkom”, stelt Leo. “Neck kan in augustus trots zijn om als klein dorp zo’n miljoencomplex in huis te hebben.”

Met de ingebruikname in augustus komt er een eind aan een traject dat al in 2007 begon. Toen werd de start gemaakt van het privatiseren van sportverenigingen. Een maatregel waarmee de gemeente niet langer verantwoordelijk is voor het beheer maar de clubs zelf die ook ‘hun eigen broek’ moesten ophouden. Na realisatie van de totale renovatie neemt de Sportstichting Wijdewormer de taak over van de gemeente Wormerland.

“Ik zat destijds in de gemeenteraad en heb gelijk gezegd ‘dat kan, maar dan moet de overdracht wel goed op orde zijn’. Bij ons complex speelde bijvoorbeeld mee dat de besturen van de verenigingen eerst niet op één lijn zaten. Eerst werd er gedacht aan renovatie van het oude complex. Het tij keerde toen er nieuwe mensen in het bestuur van de club kwamen. De bouw van de woningen vormde de basis voor de financiering van 2,2 miljoen. Terwijl er in feite door de verenigingen maar een half voetbalveld aan ruimte is opgeofferd.”

Oprichting

In 2019 is de Sportstichting Wijdewormer opgericht. Binnen het bestuur (allemaal leden van de verenigingen, maar geen verenigingsbestuursleden) zijn enige leden zeer actief geweest bij het ontwerp en tijdens overleg en aanleg. Vele uren zijn er met de gemeente, de aannemer/bouwgroep BPD (en haar onderaannemers) en de overheid zinvolle discussies gevoerd. Uitgangspunt was om een kwalitatief en op de toekomst voorbereid sportcomplex te realiseren. Dat kost geld en dat is er gekomen, al moet veel zelfwerkzaamheid zorgen voor een sluitende afrekening.

Onmisbare hulp

De adviseur roemt de inzet van de verenigingen in deze laatste fase. En de onmisbare hulp van mensen achter de schermen in het voortraject.

“Zo was het Hans Hellingman die de fiscaal juridische zaken piekfijn regelde, hebben we aan Paul Soederhuizen een geweldige steun als bouwkundige en begeleider van de aanleg/bouw. Daarnaast haalde Ger Boers een half miljoen aan subsidies binnen. Het zijn allemaal onafhankelijke adviseurs en geen verenigingsbestuursleden. Een bewuste keuze om belangenverstrengeling te voorkomen. En vergeet niet de ‘mopperploeg’ tien man sterk, gevormd door mensen van alle drie de sportverenigingen. Deze vrijwilligers zijn al elke vrijdagmorgen in touw voor het broodnodige onderhoud. Zonder hun inzet zijn we als stichting nergens. We zijn iedereen die heeft meegeholpen aan dit resultaat eeuwig dankbaar.”

Zie www.sportstichting-wijdewormer.nl voor meer informatie.


Prachtig kunstgrasveld.
Fraaie metselwerk waarin de namen van de verenigingen zijn verwerkt.
Het - nu nog lege - clubgebouw.
De poort zit nog op slot maar gaat in het nieuwe sportseizoen open.
De overdracht van gemeente aan de stichting.