VHF illustratie.
VHF illustratie. (Foto: aangeleverd)

Zaanstad vraagt BZK om 56 miljoen

ZAANSTAD - Zaanstad dient een aanvraag in bij het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) voor een bijdrage van € 56 miljoen uit het Volkshuisvestingsfonds. Dit eenmalige fonds heeft als doel om de veiligheid, de leefbaarheid en de kwaliteit van de bestaande woningvoorraad in kwetsbare wijken te verbeteren.

De regeling kwam tot stand na een intensieve lobby van 15 gemeenten (waaronder Zaanstad) om meer aandacht te krijgen voor deze kwetsbare wijken. Zaanstad heeft de middelen aangevraagd voor Zaandam Oost, te weten de vijf wijken Zaandam Zuid, Poelenburg, Peldersveld/ Hoornseveld, Rosmolenwijk en Kogerveldwijk. De aanvraag kwam tot stand in nauwe samenwerking met woningcorporaties Parteon, ZVH en Rochdale en wordt ondersteund door het Huurdersoverleg Zaanstreek en samenwerkende organisaties in het Pact Poelenburg Peldersveld.


Wethouder Songül Mutluer: “Bij een mogelijke toekenning van onze aanvraag kunnen we een sterke slag maken in Zaandam Oost. Het mooie is dat we hiermee een flinke investering kunnen doen in het fysieke domein, zoals in de bestaande woningen, in de openbare ruimte en in ontmoetingsplekken. Dit zal direct voelbaar zijn voor de bewoners. Ons streven is een prettigere en veiligere leefomgeving. Tegelijkertijd, door de bestaande woningen ook te verduurzamen, worden de energielasten voor de bewoners lager. Ons plan staat als een huis, we hopen hartgrondig dat onze aanvraag wordt toegekend.”

Toewijzing van een bijdrage uit het Volkshuisvestingsfonds kan het mogelijk maken om in de komende tien jaar 2350 woningen in Zaandam Oost versneld te verduurzamen: 850 particuliere woningen (Deelplan 1) en 1500 corporatiewoningen (Deelplan 2). Een van de doelen is om de energielasten van huurders en eigenaren te verlagen en ‘energiearmoede' tegen te gaan. Wanneer de middelen worden toegekend kan Zaanstad ook gerichte maatregelen treffen om de leefbaarheid en de veiligheid in het gebied te versterken. Zoals meer groen. In al deze maatregelen investeert Zaanstad zelf voor € 19 miljoen, de corporaties gezamenlijk voor € 5 miljoen, de gevraagde bijdrage van het Rijk betreft € 56 miljoen.