GJC Zomerkampen 2019.
GJC Zomerkampen 2019. (Foto: aangeleverd)

GJC Zomerkampen hoopt op kampvirus

ZAANDAM - Dit jaar wordt alles op alles gezet om de zomerkampen van GJC weer doorgang te laten vinden. Het coronavirus buiten te houden en het knotsgekke kampvirus weer te laten opwaaien.

De prachtige herinneringen aan haar jaren als kind en als leider van GJC Zomerkampen, de Zaanse schrijfster Ariane Blees beschreef ze als eens in een column. Het waren voorgaande jaren waarbij er geen pandemie was, maar waarbij jongeren tot 15 jaar door GJC Zomerkampen werden gegrepen door het “Kampvirus”. Vorig jaar, voor het eerst in haar 73-jarige bestaan, gingen de zomerkampen van GJC helaas niet door vanwege dat vervelende andere virus. Maar dit jaar wordt alles op alles gezet om jongeren weer vatbaar te maken voor het knotsgekke kampvirus waar wij allemaal naar uitkijken.

Toffe start vakantie

GJC Zomerkampen is voor alle jongeren tussen de 9 en 15 jaar die graag een toffe start van hun zomervakantie willen beleven. Vanwege het leeftijdsverschil worden de jongeren verdeeld over twee kampen, A en B kamp. Het A-kamp is voor kinderen van de basisschool (9 - 12 jaar) en staat gepland van 10 tot 17 juli 2020 en het B-kamp is voor middelbare scholieren (13 - 15 jaar) en staat gepland voor 17 tot 24 juli. Het kamp vertrekt met de bus vanuit de Zaanstreek naar Kampeerboerderij de Arendshorst in Ommen om een toptijd met leeftijdsgenootjes te beleven. Door de langdurige en nauwe samenwerking met deze kampeerboerderij wordt deze elk jaar speciaal voor GJC ingericht met een podium, discozaal, krantenhok, sporthok én alle benodigdheden om een toffe week te kunnen beleven. Elk kamp krijgt ieder jaar een ander (verkleed)thema, welke bedacht en verder wordt ingevuld door de vrijwillige leiders.

Hoogtepunten

Per kamp gaan en 21 enthousiaste leiders mee, deze leiders zijn een jaar lang bezig met het bedenken van de invulling van de week en hebben daarnaast tijdens de kampweek elk hun eigen functie (Koken, sport en spel, krantje, etc). Binnen de leidinggroep zijn mensen met allerlei achtergronden; van studenten tot artsen, van entertainers tot verkopers, politieagenten en echte horeca toppers.

Naast allerlei leuke en creatieve activiteiten zijn er jaarlijks een aantal terugkerende hoogtepunten. Zo is er een vossenjacht in het dorp Ommen, een kampvuur, fietspuzzeltocht, dropping of spooktocht en uiteraard de enige echte bonte avond. Maar elk jaar vinden de jongeren het ’s avonds “uitbreken” het allerleukste, oftewel het stiekem uit bed wegglippen naar buiten om een soort kat-en-muisspel te spelen met de leiding.

Coronaproof

Vanwege het vervelende coronavirus zijn de vrijwilligers van GJC druk bezig om de kampweek zo coronaproof mogelijk te maken. Hiervoor wordt onder andere als leidraad het protocol van https://samenopkamp.nl/ gebruikt. Daarnaast is er de hoop dat de snel stijgende vaccinatiegraad en het mooiere weer nog meer versoepelingen mogelijk zullen maken om weer als vanouds het kampvirus te kunnen oplopen en het coronavirus buiten de zomerkampen te houden.

GJC Zomerkampen vindt het allerbelangrijkste dat ieder kind een week per jaar op vakantie zou kunnen. Dankzij de subsidie van de gemeente Zaanstad, de eigen bijdragen van de vrijwilligers en bijdragen van sponsoren probeert GJC de kampprijs zo laag mogelijk te houden. De huidige kampprijs bedraagt € 140,- voor de gehele week. Dit bedrag is inclusief eten, drinken, zeven overnachtingen, de heen- en terugreis met de bus, het vervoer van de fietsen en alle activiteiten.

En zelfs als de financiële omstandigheden het niet toe laten om mee te kunnen gaan dan kan er contact worden opgenomen met GJC Zomerkampen en wordt er samen naar een oplossing gezocht.