“Wij schilderen alles zelf. Het voordeel is dat je meer karakter kunt inbrengen, accenten kunt geven."
“Wij schilderen alles zelf. Het voordeel is dat je meer karakter kunt inbrengen, accenten kunt geven." (Foto: Guus Bauer)

‘Zeventig is het nieuwe vijftig’

ZAANDAM - Al meer dan veertig jaar werken Marco Bloemberg en Wim Bruijn samen bij BB Dekorateurs aan de Gerrit Bolkade in Zaandam aan sprankelend schilderwerk, tegenwoordig voornamelijk voor kermisattracties. Hun enthousiasme kent ook vandaag de dag, beiden in de zeventig, werkelijk geen grenzen. Opdrachtgevers in binnen- en buitenland zijn zeer te spreken over het vakmanschap van de twee.

Door Guus Bauer

In vroeger dagen hingen er op de gevels van bioscopen grote linnen spandoeken met geschilderde afbeeldingen van de sterren van de films die er draaiden. Het bedrijf Luhlf in Amsterdam was een bekende leverancier van die tot de verbeelding sprekende metershoge schilderingen.

Marco en Wim (70+) decoreerden grootste funhouse van Europa

Zaankanter Marco volgde allereerst de Nationale schilderschool in Utrecht, een allround opleiding, om vervolgens bij Luhlf filmdoeken en reclameborden te schilderen. Wim, geboren in Amsterdam, ging, nadat hij een soortgelijke opleiding aan de Technische school had afgerond, eveneens bij Luhlf werken.

Eind zeventiger jaren vatten ze het plan op om samen zelfstandig verder te gaan. In 1980 werd BB Dekorateurs ingeschreven. In die tijd schreef je decorateurs nog met een ‘K’. Marco: “Het briefpapier was gedrukt, daar konden we nog een eeuwigheid mee toe, dus waarom zou je de naam weer veranderen?”

Ongecompliceerd

Marco en Wim zijn goedmoedige, vrolijke mannen, ongecompliceerd, dol op een lolletje, maar o zo serieus bezig met hun vak. Waar menigeen tegenwoordig de computer het printwerk laat doen, gebruiken zij, om het simpel te zeggen, de kwast.

Eén grote familie

Het eerste gebouw op nummer 7a aan de Gerrit Bolkade bleek al snel te klein. Ze verhuisden naar de naastgelegen loods waar ze nog steeds in gevestigd zijn. Het duo werkte in het begin ook nog voor bioscopen en voor de standbouw, schilderden daarnaast borden voor de buitenreclame. Maar van lieverlee werden ze bekend bij de kermisexploitanten.

Marco: "Dat is één grote familie. Mond tot mond reclame werkt nog altijd het beste.”

(vervolg op pagina 3)

Afbeelding
Afbeelding