Welke nieuwe woonvormen zijn er mogelijk voor Zaanse 'stadsveteranen’?
Welke nieuwe woonvormen zijn er mogelijk voor Zaanse 'stadsveteranen’? (Foto: aangeleverd)

Praat mee over 'Een waardige oudedag, ook voor Zaankanters?'

ZAANSTREEK - Bij Babel Zaans architectuurplatform wordt woensdag 2 juni het onlineprogramma gehouden met de titel 'Een waardige oudedag, ook voor Zaankanters?'.

Binnen tien jaar telt Zaanstad bijna 15.000 huishoudens met 75-plussers. Met de groeiende vergrijzing, de nadruk op zelfredzaamheid en een krappe woningmarkt rijst bij Babel Zaans architectuurplatform de vraag hoe we al die kwetsbare inwoners een waardige oudedag in een veilige woonomgeving kunnen bezorgen. Rijksbouwmeester Floris Alkemade publiceerde, samen met met de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS), 'De toekomstige aanpak van wonen met zorg'. Hij constateerde gebrek aan locaties, het ontbreken van een veilige woonomgeving en onvoldoende ruimte voor lokale initiatieven.

In een online programma wordt stilgestaan bij de situatie in de Zaanstreek. Hoe vinden kwetsbare ouderen een passende woning? Kunnen zij elkaar helpen door woongroepen te vormen? Of is een woonvorm voor alleen ouderen een valkuil en is een combinatie van jong en oud beter? Daarover wordt een gesprek gehouden met RVS-directeur Stannie Driessen, woon-wethouder Songül Mutluer en Sjuul Cluitmans en Merijn de Jong van Heren 5 architecten die de term ‘stadsveteranen' hebben bedacht en pleiten voor nieuwe woonvormen voor gelijkgestemde ouderen.

Jacob Spaander van Ecohof Noorderveer vindt een combinatie van jong en oud een beter uitgangspunt. Moderator is Bert Pots.

Volg het programma vanaf 19.30 uur via het YouTube-kanaal van Babel Zaans Architectuurplatform. Aanmelden is niet nodig.