Leeftijdloze creativiteit.
Leeftijdloze creativiteit. (Foto: Guus Bauer)

Sprankelende schilderwerk van decorateurs Marco en Wim

(vervolg van voorpagina)

ZAANDAM - Hij laat een paar foto’s zien van attracties. Zeer kleurrijke, heel levendige schilderingen. De beste reclame die je kunt hebben.

“Er wordt tegenwoordig veel geprint en eigenlijk alle bedrijven maken gebruik van airbrush”, aldus Wim. “Wij schilderen alles zelf. Het voordeel is dat je meer karakter kunt inbrengen, accenten kunt geven. Het is geen eenheidsworst. De letters zijn bijvoorbeeld veel echter, nooit helemaal precies hetzelfde. De voorstelling leeft daardoor meer.”

Dubbele laklaag

De hele hal staat vol met aluminium panelen op schragen. De heren zijn net bezig met een grote klus. Pas als het geschilderde werk gelakt is, zie je de kleuren en penseelstreken tot hun recht komen. Daarnaast is de dubbele laklaag uiterst sterk, bijna onverwoestbaar. Heel handig voor attracties die door af- en opbouw, door vervoer en verschillende weersomstandigheden veel te verduren hebben.

Eigen ontwerpafdeling

De mannen zijn zeer vaardig met de kwast, schilderen zo uit de losse pols, maar er zit uiteraard een doordacht plan achter elk ontwerp. Op de eerste etage bevindt zich hun ontwerpafdeling. Van elke opdracht maken ze eerst een schaalmodel. Dat wordt in segmenten uitvergroot. De schilderingen zijn vaak metershoog. Het zou anders moeilijk zijn om het overzicht te behouden.

Grootste funhouse

Begin dit jaar is in Andijk het grootste mobiele funhouse opgebouwd, veertig meter breed, twaalf meter diep en zeventien meter hoog. Een enorme attractie waarvoor kunstbroeders Marco en Wim alle schilderingen verzorgden. In totaal zijn ze daarmee veertien maanden dag in dag uit zoet geweest. Of ze, gezien hun leeftijd, daardoor niet helemaal uitgeput zijn. ”Nee, hoor”, roepen ze in koor. "Zeventig is het nieuwe vijftig.” Ze blijken alweer bezig met een klus van soortgelijke omvang.

Imposant werk van decorateurs Marco Bloemberg en Wim Bruijn.