"Als IT-notaris ben ik zeker geen IT-er of computerspecialist.”
"Als IT-notaris ben ik zeker geen IT-er of computerspecialist.” (Fotomontage: Dirk Karten)

‘Ik kom geen laptop repareren, wel belangen behartigen’

‘Ik kom geen laptop repareren, wel belangen behartigen’

KROMMENIE – In het kader van aandacht voor bijzondere beroepen deze keer de IT-notaris. Eh,… een notaris die een laptop komt repareren? We vroegen aan Marcel ten Brinke, eigenaar van notariskantoor met dezelfde naam met een kantoor aan de Heiligeweg 93 in Krommenie én IT-notaris wat het specialistische werk inhoudt.

“Om maar meteen antwoord te geven op deze veel gestelde vraag ‘komt u als IT-notaris mijn laptop repareren?’, nee, dat kan ik niet. Als IT-notaris ben ik zeker geen IT-er of computerspecialist.”

Bijzondere beroepen nader belicht: de IT-notaris Marcel ten Brinke

Wat betekent het dan om IT-notaris te zijn?

“In elk geval betekent het wel dat ik sinds 2017 behoor tot een select gezelschap van ongeveer dertig (kandidaat)notarissen in Nederland die een extra opleiding hebben gevolgd in het IT-recht en IE-recht (auteursrecht). Daardoor spreek en versta ik ook iets beter de taal die daarbij hoort. En omdat ik het bijzonder interessant en belangrijk vind, ben ik sinds kort ook bestuurslid van de landelijk vereniging IT-notaris.”

‘Vreemde tak van sport’

“IT-notaris lijkt in eerste instantie een hele vreemde tak van sport voor een notaris die toch vooral dol lijkt te zijn op afspraken aan het papier toevertrouwen, maar eigenlijk ligt het heel erg dicht tegen die traditionele werkzaamheden aan. Stel bijvoorbeeld dat je een onderneming hebt en je maakt en verkoopt kleding. Dan wil je natuurlijk niet dat je ineens kleding in een winkel ziet hangen die wel heel erg veel lijkt op de collectie die jij over een paar maanden op de markt brengt. Maar ja, hoe toon je aan dat jij al eerder dat idee en ontwerp had en dus dat je al een ouder auteursrecht had? Dat kun je dan aantonen doordat je, in digitale vorm, je collectie in depot hebt gegeven bij mij als IT-notaris. Daarmee staat in elk geval vast dat op de datum dat de depotakte ondertekend is, het jouw idee/collectie al bestond. Als je daarna een collectie ziet die wel heel erg op de jouwe lijkt, kun je dat in elk geval aantonen.”

Software of licentie?

“Daarnaast heeft vrijwel iedere onderneming te maken met bedrijfsspecifieke software. Dat kan een toepassing in Word zijn, maar ook software die een machine moet aansturen. Als de leverancier van die specifieke software failliet gaat, kan ook jouw onderneming tot stilstand komen. De curator kan namelijk de licentie, waarvoor je al jaren hebt betaald, intrekken waardoor je de software niet meer mag gebruiken. Je koopt dus geen software, maar alleen een licentie om die software te mogen gebruiken.”


"Om die schade zoveel mogelijk te beperken, kun je ook voor kiezen om met een softwareleverancier in zee te gaan die de broncode van die software in depot heeft gegeven bij je IT-notaris. In dat geval kan je, met behulp van die broncode, nog wel bij je gegevens of kan je machine nog doordraaien. Je moet dan natuurlijk wel op zoek naar een nieuwe softwareleverancier zodat je ook in de toekomst door kunt blijven draaien. Maar je beperkt wel de schade.”

Onpartijdig

“Op de website van mijn kantoor (https://www.notaristenbrinke.nl/over-ons-kantoor/onze-diensten/it-notaris) kun je overigens in een filmpje zien hoe dat werkt. Bij al deze zaken kijk ik als notaris goed naar de belangen van alle betrokkenen, blijf ik waken voor mijn onpartijdigheid en bewaar ik de gemaakte afspraken en in depot gegeven stukken in mijn kluis. En dat zijn al kerntaken waar ik als notaris elke dag mee te maken heb. Zo gek is het dus niet om IT-notaris te zijn.”

Meer informatie

Zie voor meer informatie: www.notaristenbrinke.nl