Harry Slinger zoals iedereen hem kent.
Harry Slinger zoals iedereen hem kent. (Foto: Nederlied)

Harry Slinger kruipt in de huid van Willy Alberti

Harry Slinger kruipt in de huid van Willy Alberti

WESTZAAN – Voor de derde keer en opnieuw met heel veel plezier kruipt Harry Slinger (72) in de huid van Willy Alberti. Samen met Marjolijn Touw als tante Leen en Rob van de Meeberg als verwarde (Kerst)man staat hij centraal in de nieuwe muzikale kerstshow 'Als de Kerstman komt in de Jordaan!'. Te zien in Het Zonnehuis (Tuindorp Oostzaan) en De Kwaker (Westzaan).  

Door Marcel van Stigt

We treffen Harry Slinger op een repetitiedag in Het Zonnehuis. Even tijd voor een lunchpauze. Maar niet te lang, want er moet nog stevig worden geoefend. Zoals dat ook al gebeurde toen de theaterdeuren stijf dicht moesten blijven. Harry Slinger: “Kunnen we wel spelen? Ook 's avonds? Die vraag hebben we ons vaak gesteld. Maar we wilden het heft in eigen hand houden en hebben toch door gerepeteerd. Al staan we voor twintig man, dan doen we evengoed ons best. En eventueel zijn de voorstellingen via livestream te volgen.” 

‘Wat is er leuker dan een Amsterdammer spelen?’  

De lol is er bij Harry Slinger niet minder om. Met zijn tweeënzeventig jaren is hij nog volop actief, onder meer als acteur en zanger, en daarmee prijst hij zich rijk. De vertolking van Willy Alberti, met wie hij ooit in een kleedkamer heeft gezeten, neemt hij voor de derde keer op zich. En het gaat hem makkelijk af. “Ik zet mijn pruik op, ga vanzelf van scherper praten en dan spreekt iedereen me aan met ‘Willy Alberti’. En dan moet ik uitkijken dat ik na afloop niet in die rol blijf. Erg leuk om te doen. Want wat is er leuker dan een Amsterdammer spelen?” 

Recht uit 't hart

Het repertoire van Willy Aberti, en daarmee de liedjes die tijdens de kerstshow worden gezongen, zijn volgens Harry Slinger verweven met Amsterdam, en niet perse met de Jordaan. Het had van hem ook de Pijp kunnen zijn of een ander deel van de hoofdstad. Want laten we wel wezen: de zo veel bezongen Westertoren staat, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, niet in de Jordaan, maar aan de grachtengordel. Harry: “De liedjes uit die tijd zijn levensliederen. Ze komen recht uit het hart en gaan recht in het hart.” 

In 2019 bracht de stichting Nederlied voor het eerst een kerstshow op de planken met prominente rollen voor Harry Slinger als Willy Alberti, Rob van de Meeberg, toen als Johnny Jordaan, en Marjolijn Touw als tante Leen. Het werd een enorm succes met uitverkochte zalen. 

Vermakelijk

Een vervolg kon eigenlijk niet uitblijven, dus opnieuw kan men zich wentelen in een warme, vermakelijke voorstelling met bekende (kerst)liedjes. Centraal in het verhaal staan tante Leen en Willy Alberti, die door gastvrouw Rosa Mee worden ontvangen voor een kerstshow. Zij wachten op de Kerstman. Die heeft toegezegd hun theatervoorstelling te komen opvrolijken. Maar… hij komt maar niet. Ze beginnen alvast met het zingen van kerstliedjes en gelukkig, dan komt hij toch opdagen. Maar hij is in de war en ziet er niet uit. Wat is er met hem gebeurd? Een ongeluk met zijn slee? En waar zijn de rendieren? En erger: hij weet niet meer wie hij is.  

Iedereen is behulpzaam en probeert de Kerstman met beroemde (kerst)liedjes en mooie verhalen weer de oude te laten zijn. Het publiek wordt gevraagd te helpen door mee te zingen. Of het lukt? Dat moet nog blijken. Eén ding is zeker: kerstfeest zal het worden met deze heerlijke voorstelling.  

Genieten

Juist nu verwacht Slinger een grote toeloop. Want we zitten in moeilijke tijden en dan is het wel zo fijn om in een theaterstoel lekker onderuit te zakken en je in een prettige sfeer te amuseren, te genieten van liedjes die iedereen kent. “De behoefte aan saamhorigheid is groter dan ooit en het Amsterdamse sfeertje slaat aan", weet Harry Slinger. “We gaan het land niet in, maar de mensen komen gewoon hierheen. Jong en oud, alles door elkaar. Kleinkinderen nemen hun opa en oma mee of andersom. En die jongeren kennen die liedjes ook, daar sta ik echt verbaasd over.” 

De Kwaker

De kerstshow is te zien in Theater De Kwaker in Westzaan (vrijdag 10 tot en met zondag 19 december), Het Zonnehuis (vrijdag 18 tot en met zondag 27 december inclusief eerste en tweede kerstdag om 13.00 en 16.15 uur). 


Meer informatie en kaartverkoop: www.nederlied.nl

 

Harry Slinger als Willy Alberti