De laatste lesdag is officieel achter de rug voor Piet.
De laatste lesdag is officieel achter de rug voor Piet. (Foto: Anett Kazimierska)

"Ik vraag me af of wij over 20 jaar nog wel bestaan"

Tegenwoordig ligt er steeds meer verantwoordelijkheid bij het bestuur, een andere reden waarom het lastig is om nieuwe bestuursleden te vinden. Het gevolg van het niet hebben van een bestuur is dat de vereniging ten onder gaat. Verenigingen fuseren en steeds meer bestuursfuncties worden betaalde functies. Een verandering die we momenteel steeds meer om ons heen zien gebeuren. Ik vraag me af of wij over 20 jaar nog wel bestaan".

Aan de basis

Piet kijk met heel veel genoegen terug op zijn jaren bij gymnastiekvereniging Lycurgus - Hygiea. Een stukje trotsheid komt naar voren wanneer Piet praat over alles waar hij deel van heeft mogen uitmaken. Zo heeft Piet les mogen gegeven aan Zaankanter Boy Looyen, die op latere leeftijd, onder leiding van Erna, ook een oud leerling van Piet, wereldkampioen Rhönrad is geworden.

Ook polsstokhoogspringer Menno Vloon, meervoudig nationaal kampioen met nog altijd het Nederlands record, die binnenkort mee gaat doen aan de Olympische spelen, heeft Piet tot zijn 16e les mogen geven. "Veel atletiekers komen bij het turnen vandaan, ik zie het als een soort basis die wij hebben kunnen leggen waar veel moois uit is voorgekomen" zegt Piet.

"Het beste is alle leuke en lieve mensen die ik heb leren kennen"

Terugblik

Toch kijkt Piet met de beste herinneringen terug aan de uitvoeringen die werden gedaan. "Iedereen kan demonstreren waar ze goed in zijn. Of het nu een individuele oefening is of een oefening met een hele groep. Familie en vrienden trekken uit om te kijken en dit zijn altijd hele gezellige leuke dagen waarin iedereen vol trots rondloopt. Leeftijd maakt niets uit. De jongste op de vereniging is nog geen twee jaar oud, en de oudste is 90. We hebben een gevarieerd aanbod, waaronder speciale lessen voor gehandicapten. De laatste tijd gaf ik alleen nog les aan de mannen tussen de 65 en 90 jaar. Als erelid kan ik altijd meedoen met een les, dus wie weet sta ik binnenkort wel weer in de zaal. Niet als leraar, maar gewoon om zo nu en dan eens mee te doen", eindigt Piet.

De vereniging bedankt

De vereniging is erg blij met de heren, die hun dienst wel bewezen in de afgelopen jaren. Onder leiding van de mannen is de vereniging naar een hoger plan gebracht. De vereniging is sinds zijn komst gestaag gegroeid en de lessen zijn verder uitgebreid. De vereniging is gegroeid tot 700 leden en er zijn verschillende disciplines toegevoegd zoals acrogymnastiek en freerunnen.