Emile Roemer.
Emile Roemer. (Foto: Vincent de Vries )

'Prachtige stad met een enorme uitstraling'

ALKMAAR - Muren die op je af komen, werken in oorverdovende stilte en geen gezellig kletspraatje bij de koffieautomaat. Net als iedereen kent Emile Roemer de typerende kenmerken van thuiswerken en is de waarnemend burgemeester van Alkmaar inmiddels een volleerd videobeller. Een interview vanuit een huiskamer in Alkmaar en het Brabantse Sambeek is dan ook geen enkel probleem.

Interview met waarnemend burgemeester Emile Roemer

'Goedemiddag meneer Roemer hoort u mij goed? Jazeker, luid en duidelijk!', zegt de goedlachse Brabander die na het afsluiten van zijn waarnemend burgemeesterschap in Heerlen zijn handen vrij heeft voor een nieuwe uitdaging. Er wordt gepolst of hij interesse heeft in Alkmaar, om daar tot de zomer van 2021 ook als waarnemend burgemeester aan de slag te gaan en de vroegtijdig opgestapte burgemeester Piet Bruinooge op te volgen. "Wat ik als eerste dacht toen ik Alkmaar hoorde? Prachtige stad met een enorme uitstraling. Natuurlijk was ik gecharmeerd, al ging ik wel even googelen naar de geschiedenis van de stad, de politieke verhoudingen en het coalitieakkoord. Er is natuurlijk online van alles te vinden daar begint je voorbereiding al. En als je er dan induikt, leer je de stad en zijn roemruchte geschiedenis nog beter kennen en krijg je er echt zin in."

Victorietassen

Een van de eerste acties als kersverse burgemeester was het uitdelen van Victorietassen bij het AFAS Stadion, namens de 8 October Vereeniging Alkmaar Ontzet. "Heel jammer dat ik niet meer aanwezig kon zijn bij andere activiteiten, want dan leer je de stad en de mensen pas echt goed kennen. Wat me tot nu toe opvalt is dat er een ongelooflijk positieve sfeer hangt. Het voelt een beetje als een kleine, grote stad. Iedereen kent elkaar en toch heeft Alkmaar alles wat een grote stad moet hebben.

Lees verder op pagina 6