Afbeelding

Om hulp vragen vereist moed

Stel: ik heb nauwelijks inkomsten door corona. De vaste lasten gaan gewoon door. Kom ik in aanmerking voor de voedselbank? In de krant en op de site van de voedselbanken staat hoe en waar ik me kan aanmelden, maar het ‘om hulp vragen’ vereist moed.

In Nederland leven in 2020 meer dan één miljoen mensen onder de armoedegrens. Door de coronacrisis is dit aantal alleen maar hoger geworden. De voedselbanken draaien op volle toeren. Er worden gratis voedselpakketten uitgedeeld aan mensen die niet of slechts gedeeltelijk in hun eigen voedselvoorziening kunnen voorzien. Via radio, televisie en kranten worden alle andere 16 miljoen mensen terecht opgeroepen om te doneren. ‘We zijn er voor elkaar.'

Deze instelling was in 1504 niet anders. Het inwoners aantal in Alkmaar lag wel iets lager. 5908 Personen, kloosterlingen niet meegerekend, vertelt het archief. Het nieuws werd door de stadsomroeper bekend gemaakt. Met bekkens, ratel of gong liep hij eerst door de straten van Alkmaar om zoveel mogelijk mensen naar het stadhuis te lokken. Vervolgens werden vanaf het bordes de burgers ingelicht. Die lawaaischopper is op het schilderij van de Meester van Alkmaar nog altijd te zien. Hij zit rechtsboven op de kantelen van het stadhuis (zie Hvalkmaar.nl). Staat het Alkmaarse stadhuis geschilderd op het paneel De Zeven Werken van Barmhartigheid?’ Uit onderzoek is gebleken, dat in die tijd uitsluitend voor een stadhuis een bordes werd gebouwd.


Op de voor- en achtergrond van deze eerste afbeelding zien we twee personen brood uitdelen aan hongerige inwoners van Alkmaar. De oudste afbeelding van de Voedselbank.


Swanetta Vegter