Peter van Diepen (D66) is de beoogde nieuwe wethouder.
Peter van Diepen (D66) is de beoogde nieuwe wethouder. (Foto: aangeleverd)

Nieuwe coalitie Heiloo is rond

HEILOO - Voldoende nieuwe woningen, afronding van de nieuwbouwplannen Zandzoom en Zuiderloo, realisatie van de afslag van de A9 en aan de slag met vlieghinder. Dat zijn enkele onderdelen uit het nieuwe coalitieprogramma ‘Bouwen aan Heiloo’. Vertegenwoordigers van de fracties van vijf partijen (VVD, D66, CDA, PvdA en Heiloo Lokaal) hebben hun handtekening gezet onder het akkoord. “Een zeer breed gesteund programma”, aldus VVD-fractievoorzitter René van Splunteren.

In het programma staat onder meer als aandachtspunt het bouwen van voldoende nieuwe woningen, met extra inspanning voor woningen voor ouderen en starters en in de sociale categorie. Ook moeten nieuwbouwplannen Zandzoom en Zuiderloo, inclusief enkele groenprojecten, worden afgerond en staat de herinrichting van het gebied rondom winkelcentrum 't Loo, de Witte Kerk en het gemeentehuis centraal. Tevens gaat de werkwijze van de raad op de schop en komt er ruim baan voor burgerparticipatie in de vorm van dialoogtafels, informatiemarkten en raadsinformatierondes voorafgaand aan het debat in commissies en besluitvorming in raadsvergaderingen.

Vlieghinder en A9

Heiloo moet een dorp zijn waar iedereen mee kan doen. De gemeente is actief aanwezig in het sociale domein en geeft het goede voorbeeld. Ook wil ze één van de duurzaamste gemeenten worden en haar dienstverlening, in samenwerking met inwoners, ondernemers en instellingen, verbeteren. Heiloo wil een gezonde en stabiele financiële positie vasthouden, met een sluitende meerjarenbegroting en een positieve jaarrekening. Ook is een sterke strategische positie in de BUCH (ambtelijke samenwerking van de gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo) belangrijk. Tenslotte wordt benoemd dat Heiloo aan de slag gaat met vlieghinder en de aansluiting met de A9. Alle partijen die het coalitieprogramma ondertekenden, vinden dat de afslag A9 moet worden gerealiseerd. Op 1 februari 2021 neemt de gemeenteraad daarover een definitief besluit.

Wethouder

De raad bespreekt het coalitieprogramma dinsdag 19 januari tijdens een fysieke bijeenkomst in het gemeentehuis van Castricum. Dan wordt ook een nieuwe wethouder benoemd. Elly Beens (CDA) en Rob Opdam (VVD) krijgen versterking van Peter van Diepen, momenteel fractievoorzitter van D66 in de gemeenteraad van Alkmaar. Over de portefeuilleverdeling vinden nog gesprekken plaats.