Rob Bax heeft twee belangrijke groepsactiviteiten in het Trefpunt.
Rob Bax heeft twee belangrijke groepsactiviteiten in het Trefpunt. (Foto: aangeleverd)

Vertrouwen in goede hulp

"Sinds het overlijden van mijn partner in 2018 heb ik vanwege mijn slechtziendheid enige hulp nodig. Ik ben heel blij dat ik altijd kan terugvallen op Karin en haar collega’s. Zij hebben ervaring, zij weten wat er mogelijk is aan ondersteuning. Zij kunnen door korte lijnen met gemeente snel en prettig iets regelen. Ik denk dat ik zonder het Trefpunt niet zoveel vertrouwen zou hebben dat ik goed geholpen wordt als het nodig is, en dat ik dan veel sneller afhankelijk zou worden."

Door Leonie Zwetsloot

Rob Bax is 79 jaar. Hij leefde bijna dertig jaar samen met Trees.

Zij hielp waar nodig toen hij als zeventigplusser last kreeg van Macula Degeneratie (een vorm van slechtziendheid die geleidelijk toeneemt).

Samen konden zij zich prima redden: "Zij was mijn ogen als ik te weinig zag."

Gezondheidsproblemen

Trees overleed volkomen onverwacht in mei 2018 en liet Rob ontredderd achter.

Vlak daarna bleek een plekje in zijn hals huidkanker te zijn.

Er kwamen operaties, complicaties en tegenslagen.

Gelukkig lijkt het medische probleem nu onder controle.

Rob werd geholpen door familie in de buurt, door een goede buurman, en hij maakte kennis met Karin, cliëntondersteuner van Het Trefpunt.

Vrijwilligersvervoer

"Karin is hier thuis geweest om te inventariseren, te vragen wat ik nodig had. Zij heeft gezorgd dat er elke week iemand komt schoonmaken en ze heeft mij aan het vrijwilligersvervoer gekoppeld. Als ik ergens heen wil met een auto kan ik een beroep doen op Afra of Bram, die me tegen vergoeding ergens brengen en halen. Omdat ik Afra al twee jaar ken heb ik daar nu ook een band mee, dat is fijn en vertrouwd."

AnderSZien

Rob heeft twee belangrijke groepsactiviteiten in het Trefpunt.


Hij neemt deel aan de Gespreksgroep Rouw bij partnerverlies (meer hierover op de website, onder het kopje Nieuws is een langere versie van dit interview te lezen, LZ) en hij bezoekt het Oogcafé, ontmoetingsplaats voor mensen met visuele beperkingen.

Sinds dit jaar draait het café onder de nieuwe naam Praatgroep ‘anderSZien’ – waarbij SZ naar ‘slechtziend’ verwijst. Hier heeft Rob zelf een presentatie gegeven over alle slimme hulpmiddelen die hij thuis gebruikt rond telefoon, televisie, computer, Ipad, compleet met informatie over kosten, verzekeringen en waar zoiets te krijgen is.

"Zo help je elkaar ook!’

Nieuw contact

Hij vond in deze groep ook een nieuw vriendschappelijk contact.

Vlak vóór corona bezochten zij samen een concert in De Koepel.


"Jammer dat door corona alles stil ligt. Nu hoop ik weer dat ik in 2021 mijn vleugels kan uitslaan; dan ben ik vast van plan méér activiteiten in het Trefpunt te gaan doen."