De Purmerendse hoopt in het voorjaar een Yoga Retreat op de Veluwe te organiseren.
De Purmerendse hoopt in het voorjaar een Yoga Retreat op de Veluwe te organiseren. (Foto: aangeleverd)

Je weer mens voelen dankzij yogalessen Janice Aliar

PURMEREND - Janice Aliar (41) is geboren en getogen in Purmerend en geeft normaal gesproken in haar thuisstudio yogalessen en -specifiek voor vrouwen- massages. Daarnaast geeft ze les in een yogastudio aan de Van IJsendijkstraat en ook nog aan gedetineerden en personeel in de Penitentiaire Inrichting Amerswiel in Heerhugowaard. De lesstof en kennis die ze gebruikt, deed ze op in India waar ze ter ontwikkeling van zichzelf een yogadocentenopleiding volgde. "Omdat ik het nogal egoïstisch vond om dit alleen voor mezelf te houden besloot ik het in de praktijk te gaan brengen", aldus Janice.

Janice draagt India een warm hart toe. Toen ze er in 2004 was om als vrijwilligster op een straatkinderenproject te werken, werd haar interesse gewekt voor het opzetten van projecten. Eerst besloot ze een boek te schrijven over haar vrijwilligerswerk in India. Onder andere met de opbrengsten van de boekverkoop is ze in 2012 gestart met de bouw van een gezondheidskliniek voor (zwangere) vrouwen. Twee jaar later, op 8 maart 2014, niet geheel toevallig op Internationale Vrouwendag, werd de kliniek geopend.


Momenteel staan alle activiteiten naar aanleiding van corona natuurlijk stil. Maar normaal gesproken merkt ze hoe waardevol bepaalde oefeningen kunnen zijn. Dat geldt voor de gedetineerden, waaronder ook mensen die een levenslange straf uitzitten, maar ook voor mensen die in haar studio les krijgen. "Ik geef zoveel mogelijk authentieke yogalessen en organiseer daarnaast yoga retreats in binnen- en buitenland.

De activiteiten in Nederland vormen een wisselwerking met projecten die Janice in India opzet. De kennis die ze daar opdeed, probeert ze hier te delen, zodat mensen hier er iets aan hebben. De opbrengsten van de yoga- en massageactiviteiten zet ze vervolgens in voor projecten in India. "Ik probeer kansarme mensen een beetje te helpen via mijn stichting Sapna Foundation, die ik in 2008 heb opgericht."

Ruimte creëren

Tijdens het lesgeven in de gevangenis heeft ze gemerkt hoe yoga ruimte creëert bij de gedetineerden, niet alleen in het lichaam maar ook in de geest. Nu we allemaal als het ware een beetje opgesloten zitten (we werken vanuit huis, openbare gelegenheden zijn beperkt, enzovoorts), is het aan te raden om die ruimte in onszelf op te zoeken. En dat kan bijvoorbeeld door het doen van yoga-oefeningen, door bepaalde ademhalingstechnieken (ook onderdeel van mijn yogalessen), door ontspanningsoefeningen, door buiten te wandelen of door een ontspanningsmassage te nemen. Hierdoor zit je lekkerder in je vel, ervaar je minder stress en kun je de uitdagingen van deze periode wellicht beter aan", is haar ervaring en van degenen die bij haar lessen volgen en massages krijgen.


Janice Aliar hoopt in het voorjaar wederom een Yoga Weekend Retreat te organiseren op de Veluwe. Zoals ze ook hoopt om na de lockdown weer aan de slag te kunnen in haar studio en in de gevangenis. "Ik krijg veel positieve feedback. Opmerkingen van deelnemers in de gevangenis zijn onder meer: 'dit is het hoogtepunt van de week' en 'ik voel me weer mens'.


Voor meer informatie: www.janice-aliar.com

Janice deed haar opleidingen in India.