"Criminele wereld aanpakken en kwetsbaren en jongeren helpen"

Nederland is een merkwaardig land. Aan de ene kant goed georganiseerd lmet prima bedrijven en fatsoenlijke sociale regelingen, maar aan de andere kant één van de grootste drugslanden van de wereld. En dit laatste laten we veel te veel toe of gedogen het met alle gevolgen van dien. Hoe kan dit?

"In Purmerend zijn we al jaren bezig, gelukkig ook met het nodige succes"

Bestuurskundige Pieter Tops en journalist Jan Tromp hebben hier een onthutsend boek over geschreven, nadat zij eerder al hadden geschreven over de verstrengeling tussen onder- en bovenwereld. Dit boek gaat over de lokroep van het geld, de macht van criminelen en de noodzaak die te breken. Er kan inmiddels van een miljardenbusiness worden gesproken.

Ook in Purmerend zien we kanten hiervan, bijvoorbeeld als ik weer een pand moet sluiten waar een hennepplantage of een drugsopslag is aangetroffen. Daarnaast is het nodig gebleken illegale clubhuizen van motorbendes te sluiten. Én we doen onderzoek naar de achtergrond van ondernemers die in bepaalde sectoren een bedrijf willen beginnen, een zogenaamd Bibob-onderzoek.

In Nederland heeft drugsbestrijding te weinig prioriteit zolang we van de handel weinig last lijken te hebben. Bovendien is het gebruik genormaliseerd. Kijk maar naar de lange rijen voor de coffeeshops bij de eerste lockdown. En dat ging alleen over hennep! Het gebruik van pillen is voor vele mensen onlosmakelijk verbonden aan uitgaan om in de juiste stemming te komen. Mede hierdoor houden we criminaliteit in stand.

Kwetsbaren dupe

De schaduwkanten zijn enorm, waarbij de georganiseerde criminaliteit niet terugdeinst voor moord en afpersing, waarbij corruptie voortdurend op de loer ligt en waarbij kwetsbaren in de samenleving als eerste de dupe zijn. Ook zijn sommige jongeren gevoelig voor gemakkelijk verdiend geld waarbij zij hun opleiding verwaarlozen en hun toekomst vergooien. Huizen waarin hennepplantages worden ontdekt, zijn meestal compleet vernield, er is elektriciteit gestolen en er is een enorm brandgevaar.

Tandje bij in de stad

In Purmerend zijn we al jaren met de problematiek bezig, gelukkig ook met het nodige succes. Maar er moet nog een tandje of wat bij. Wij doen dit regionaal met andere gemeenten, de politie, woningcorporaties, de belastingdienst en andere organisaties. Bij de gemeente gaan we een speciaal team formeren om alle informatie te bundelen en gericht acties te ondernemen.

Uitbannen

Onze opdracht is er alles aan te doen om de drugsindustrie uit te bannen of in ieder geval binnen de perken te houden om een rechtvaardige en integere samenleving overeind te houden. Misschien zullen we ook het gebruik op een bepaalde manier moeten legaliseren en reguleren, maar dan nog zullen we de criminele wereld moeten aanpakken en tegelijkertijd de kwetsbaren en de jongeren de helpende hand bieden.

Er is nog heel wat te doen!


Don Bijl

Burgemeester