Het specialistische voegwerk van het Haarlemse Hofje van Bakenes is compleet vernieuwd en kan er weer jaren tegen.
Het specialistische voegwerk van het Haarlemse Hofje van Bakenes is compleet vernieuwd en kan er weer jaren tegen. (Foto: Jarvo)

Voeg toont vakmanschap van Jarvo

HEEMSKERK – Het Hofje van Bakenes in Haarlem toont het gedegen vakmanschap van de firma Jarvo. Het bedrijf, met werkplaats aan Lijnbaan 62, bestaat inmiddels ruim een halve eeuw en is gespecialiseerd in voegwerken, restauratie van gevels, gevelreiniging en impregneren van gevels. Het eerdergenoemde hofje dateert uit 1395 en was toe aan vernieuwing van het voegwerk.

Eigenaar Jeroen Groenewoud van Jarvo geeft tekst en uitleg over de klus.

“Alle schoorstenen en de muren hebben we opnieuw gevoegd, zodoende kan het hofje er weer jaren tegen.” Dit soort projecten worden volgens strenge regels uitgevoerd. Zo moet de voegspecie authentiek zijn en worden om die reden moderne materialen niet gebruikt voor de voegen.

Soms komen er bijzondere eisen aan bod. “In vroeger jaren werd vaak een zogeheten daggesnee gebruikt. Die voeg was waterpas. Op die manier viel het bijna niet op dat bijvoorbeeld een woning verzakt was. En ook de methode van de daggesnee hebben we in huis.”

Jarvo beheerst de techniek om een snijvoeg te restaureren

Voor restauratieprojecten bij met name oude en monumentale panden wordt vaak een snijvoeg gebruikt. Jarvo beheerst de techniek om een snijvoeg te restaureren. De voeg oogt strak en kan enkel door specialisten in oude staat hersteld worden. De Heemskerkers beheersen ook deze techniek.

De Amstel

Roei- en Zeilvereniging De Amstel, uit Amsterdam, opgericht in 1874, deed een beroep op Jarvo om de gevels van het pand uit de jaren vijftig in oude glorie te herstellen. Het resultaat is prachtig.

Het zijn maar een paar voorbeelden die het pure vakmanschap van de firma tonen. Jarvo werkt niet met ZZP’ers, maar heeft zes vakmensen in dienst, waarvan de meesten al jaren werken bij het Heemskerkse bedrijf. Stuk voor stuk echte specialisten.

Particulieren

Zestien jaar terug kreeg Jeroen van de toenmalige eigenaar het voorstel om het bedrijf voort te zetten. “Dat heb ik toen gedaan. Mijn vrouw doet de administratie en ik coördineer het werk van de mannen. Ondanks deze bijzondere tijd draait Jarvo prima.

“De mensen zijn meer thuis en dan valt ook de gevel meer op. Zodoende hebben wij het ook met de particuliere gevelbehandelingen behoorlijk druk. “

Jarvo draait prima in deze bijzondere tijd

Naast het werk voor particulieren werkt Jarvo voor bouwondernemingen, gemeenten (waaronder gemeente Heemskerk) en verenigingen van eigenaren (VVE’s).

Het Kantooradres van Jarvo is Eenigenburg 43 in Heemskerk, telefoon 0251-230359 of 06-50621284. E-mail: info@jarvo.nl, website: www.jarvo.nl.

Jeroen Groenewoud werkt niet enkel voor instellingen en gemeenten, maar ook voor particulieren.