Omgaan met rouw en verlies

REGIO - Rouwen is een erg persoonlijk proces. Het verdriet is intens en kan erg lang aanblijven. Toch zul je uiteindelijk merken dat tijd een goed medicijn is. Ook leer je langzaam maar zeker omgaan met rouw en verlies. Er is niet één bepaalde, goede manier om te rouwen. Hoe je rouwt en hoe lang het rouwproces duurt is voor iedereen anders.


Tip 1: Praat erover Het kan fijn zijn om met mensen te praten over je gevoel en het verlies. Dit kan bijvoorbeeld met een vriend, een familielid, of een lotgenoot. Zij kunnen je steun bieden tijdens jouw rouwproces en het geeft jou de mogelijkheid om je hart te luchten als je daar behoefte aan hebt.

Neem genoeg rust om te ontspannen

Tip 2: Rust uit en zorg voor jezelf Rouwen kan veel energie kosten. Het is dan belangrijk dat je aan je gezondheid en welzijn blijft denken. Neem genoeg rust zodat je ook de tijd krijgt om te ontspannen. Probeer genoeg te slapen, goed te eten en doe ontspannende dingen die je leuk vindt.

Tip 3: Neem de tijd Gun jezelf de tijd om te rouwen. Het is normaal dat je aan het begin niet weet hoe je om moet gaan met het verlies. Het verdriet kan blijvend zijn, maar naarmate de tijd vordert leer je vaak met het verlies omgaan.

Tip 4: Blijf in contact en ga de deur uit Natuurlijk heb je tijd voor jezelf nodig om te rouwen; het kan bijvoorbeeld zijn dat je een week de deur niet uitkomt. Maar, pas op dat je jezelf niet te veel afsluit. Blijf in contact met vrienden en familie of ga bijvoorbeeld de deur uit om een stuk te wandelen of een eindje te fietsen.                                        

Bron: psyned.nl