Frans Spijkerman (rechts) zoals velen hem kennen, met hoed, stond model voor 11 kunstenaars.
Frans Spijkerman (rechts) zoals velen hem kennen, met hoed, stond model voor 11 kunstenaars. (Foto: Han Giskes)

Frans Spijkerman lokale ster op het doek

PURMEREND - Naar het voorbeeld van het populaire televisieprogramma 'Sterren op het doek', waarbij bekende Nederlanders door drie kunstenaars worden geschilderd, organiseerde het Kunstcollectief Purmerend de jaarlijkse lokale versie. Het was Frans Spijkerman, eigenaar van het gelijknamige horecacomplex aan de Neckerdijk, die tot verrassing van de 11 kunstenaars op de kruk plaatsnam. Spijkerman was door de organisatie uitverkoren om dit keer de hoofdrol op het doek te vertolken. De reden is dat hij in 2021 het 35-jarig jubileum viert.

Het elftal kunstenaars ging in de ruime zaal van Spijkerman Eten & Drinken en op anderhalve meter van elkaar aan de slag om Frans vast te leggen; ieder in zijn of haar eigen discipline. Vooraf werden door Karin Verdel namens de organisatie enkele vragen gesteld aan Frans, zodat de kunstenaars enigszins een indruk kregen van wie ze portretteerde. Frans vertelde onder meer niet zo van heel kleurrijke kunst te houden. “Mmmh, dat wordt behoorlijk uit mijn comfortzone treden”, aldus Marcus, de winnaar van vorig jaar en vooral bekend om zijn kleurrijke kunst.

De kunstenaars hadden twee keer drie kwartier de tijd om hun schetsen en voorstudies te maken. Vervolgens hebben zij tot 16 januari 2021 de tijd om het portret in eigen atelier af te maken. De kunstwerken worden dan van 16 tot 30 januari tentoongesteld voor de ramen van Spijkerman Eten & Drinken aan de Neckerdijk. Iedereen kan dan door middel van een formulier stemmen op het mooiste werk voor de publieksprijs (de stembus en formulieren staan dan in de entreehal bij Spijkerman). Op 30 januari zal Frans een keuze maken welk werk gewonnen heeft en hij zou willen houden voor een mooi plaatsje in zijn zaak.


Kunstcollectief Purmerend heeft als doel het bevorderen en zichtbaar maken van kunst in Purmerend. Daarnaast wil de stichting ook de contacten tussen lokale kunstenaars onderling bevorderen. Dit doen we o.a. met een etalageroute, de kunstroute, social media en activiteiten van het kunstcafé zoals Sterren op het doek. Als collectief staan kunstenaars samen sterker, kan men leren van elkaar, samen activiteiten organiseren, samenkomen, samen exposeren en waar nodig ook samenwerken.


Meer info en aansluiten als lokale kunstenaar kan via www.kunstcollectiefpurmerend.nl