In de straten blijft het voorlopig doodstil, maar voor de winkeliers gloort een beetje omzetherstel.
In de straten blijft het voorlopig doodstil, maar voor de winkeliers gloort een beetje omzetherstel. (Foto: Han Giskes)

Click & Collect een zoethoudertje of genereert het meer omzet?

PURMEREND - De opnieuw sombere teneur van de persconferentie van het duo Mark Rutte/Hugo de Jonge ten spijt gloort er voor een aantal winkeliers een beetje hoop nu ze in de gelegenheid zijn gesteld om vanaf 10 februari via het zogeheten Click & Collect (bestellen en afhalen) iets van hun omzetverlies te compenseren. Het is zeker niet dé oplossing voor de nagenoeg lamgeslagen ondernemers, maar sommigen zien het als het eerste lichtpuntje aan de schier eindeloos lang lijkende tunnel. Een ander noemt de afgekondigde versoepeling een zoethoudertje.

door John Bontje

Onder die laatste categorie schaart zich Hans Sal, eigenaar van Deitmers Herenmode aan de Dubbele Buurt. “Het is voor ons geen toegevoegde waarde. Klanten die bij ons een pak of broek kopen, moeten dit eerst passen en vervolgens moet het op maat gemaakt worden. Dan is Click & Collect wel leuk bedacht, maar bij ons als gespecialiseerde modezaak werkt het niet”, aldus Sal, die de bekende herenmodezaak 13 jaar geleden overnam van Max en Nel Maurer.

Niemand loopt in de weg

“Doe het op afspraak en zeg je mag één klant per uur helpen. Dat kan bij ons heel makkelijk, we hebben een ruime zaak van 400 vierkante meter. Niemand loopt elkaar in de weg. Nee, dat besluiten ze niet. Het is allemaal vooraf bedacht en is naar mijn mening een groot politiek spel. Ik moet zeggen dat ik toch wel weer uitzag naar de persconferentie. Maar dan komt dit er uit. Heel teleurstellend. Teleurstellend ook voor de klanten, zeker voor de ouderen. Zij hebben simpelweg behoefte om naar de winkel te gaan.”

"Wat me helpt zijn de vele mails en telefoontjes van klanten

Als je ziet Hans Sal is duidelijk wel te spreken over de mailtjes en telefoontjes die hij van zijn klanten krijgt. “Hartverwarmend. Regelmatig wordt ons een hart onder de riem gestoken. Mooi voorbeeld is dat ik een mail kreeg van iemand die wilde dat ik hem een cadeaubon stuurde en deze via mobiel bankieren meteen af te rekenen. Hij zou de bon dan komen verzilveren als het allemaal weer kon. Want, voegde hij eraan toe, dan heb jij weer wat centjes. Daar doe je het toch allemaal voor”, aldus Sal.

Schrijnend

Monique Lindner van Livera Purmerend (Padjedijk) deelt het gevoel van Hans Sal. “Tijdens de eerste lockdown konden we de klanten nog personal shopping aanbieden, maar zelfs dàt is ons afgenomen. In één woord schrijnend. Ik vind het daarnaast ook zo jammer dat je op deze manier je passie voor het vak niet meer kan uitoefenen. Ik wil vrouwen elk moment in het leven een goed gevoel geven. Of dat nou is als ze te zwaar zijn, hun eerste date hebben of als ze een feestje hebben. Dat mis ik zo ontzettend. We werken wel met pastassen die we bij de klanten brengen, maar dat is toch heel anders”, zegt Monique.

Lokale winkel

Ze vertelt verder dat ze het momenteel moet hebben van de sociale kringen. “Die weten ons wel te vinden. Ik denk dat het ook komt doordat veel mensen ons niet zien als lokale winkel. “Maar het tegendeel is waar, wij sponsoren bijvoorbeeld ook de Beemster Marathon en steunen ook voetbalvereniging Purmersteijn. Lokaler kan het bijna niet.”

Verlichting werklast

Enkele tientallen meters verderop, bij boekhandel Het Leesteken, liggen de zaken beduidend anders. “Het belangrijkste is dat de mensen nu weer zelf een boek kunnen halen in de winkel, dat is echt cruciaal. Het geeft een belangrijke dynamiek aan de fysieke winkel”, aldus Henk Schulte. “En het Click & Collect verlicht ons van de enorme werklast.”

"Voor ons geeft het een dynamiek aan de fysieke winkel"

Het Leesteken heeft zich in de afgelopen maanden van lockdown goed staande weten te houden. “Wij hebben een goedlopende website en zijn elke dag van negen tot zes uur bereikbaar. Het betekent dat onze bezorgdienst zeven dagen per week uitstekend loopt. We hebben het geluk te beschikken over een groot team van vrijwilligers die de boeken overal naartoe brengt.”

Schulte wil nog wel kwijt dat hij de door de overheid opgelegde maatregelen volstrekt oneerlijk vindt. “De pijn zit ‘m niet bij de fysieke winkel en horecagelegenheid. Ik zie dat bij ons wel, ons publiek is zich terdege bewust in wat voor wereld we momenteel leven. Ik zie om me heen overal winkels waar je met inachtneming van de maatregelen veilig naar binnen kan. En dan de horeca! Waarom kun je op een terras geen kop koffie drinken? Als je het koud hebt, doe je het toch gewoon niet!”

Sabrina Waasdijk van De Kardinaal Fashion & Lifestyle aan de Overlanderstraat is van mening dat de kleine versoepeling vanuit de overheid voor haar geen reden is om te juichen.

Open die winkels!

“Wij zijn een modezaak en de klanten willen graag passen en zien en voelen hoe het staat. Dus het zal ons niet veel gaan brengen. We manifesteren ons heel erg duidelijk op Facebook en dat levert best iets extra’s op, maar voor mij telt maar één ding en dat is gooi open die winkels en stel duidelijke regels.”