Kievit op een droge akker.
Kievit op een droge akker. (Foto: Joke Huijser-Spekke)

Dramatisch seizoen voor weidevogels

REGIO - Het afgelopen jaar was een dramatisch weidevogelseizoen voor de grutto en andere weidevogels. Dat is de treurige conclusie als je de cijfers ziet in het Jaarboek Boerenlandvogels 2020.

Een extreem droog voorjaar en veel predatie zorgden voor slechte broedresultaten bij alle soorten, ondanks alle inspanningen van natuurbeheerders, boeren en vrijwilligers om de weidevogels te beschermen. Al deze partijen hebben hun schouders er onder gezet dit jaar om zoveel mogelijk weidevogelkuikens groot te krijgen, maar het is niet gelukt de weidevogelpopulatie op peil te houden.

Verzamelen resultaten

Vrijwilligers verzorgen ieder jaar alle weidevogeltellingen. Zo ook in 2020. Die gegevens zijn verwerkt in de Boerenlandvogelbalans 2020 van Sovon. Dit meerjarig overzicht laat zien dat de trend negatief is, ook buiten Noord-Holland. De grutto en de patrijs zijn sinds 1990 met bijna 70% afgenomen. Ook met de scholekster en kievit gaat het niet goed. Ze hebben te lijden onder het geïntensiveerde landgebruik en de daarmee samenhangende verdroging, vermesting en versnippering. Minder voedsel en meer predatie zijn daar directe gevolgen van.

Zijn er lichtpuntjes?

Elk jaar presenteert Landschap Noord-Holland in het Jaarboek Boerenlandvogels de gegevens en verhalen die de stand van de boerenlandvogels in de provincie Noord-Holland laten zien. In dit jaarboek wordt onder meer beschreven welke onderzoeken gedurende het jaar zijn uitgevoerd en welke inspanningen vrijwilligers en organisaties met veel enthousiasme en passie verrichten om de boerenlandvogels te behouden. Deze passie en enthousiasme zijn te zien als lichtpuntjes. Akkervogels komen in de Boerenlandvogelbalans 2020 beter uit de bus. In Noord-Holland richten steeds meer agrariërs, die lid zijn van een van de vier Agrarische Collectieven in het agrarisch natuur- en landschapsbeheer, akkerranden voor vogels in en dat areaal breidt zich gestaag uit.

Er zijn tal van initiatieven en voorbeeldprojecten die laten zien of onderzoeken wat de beste leefomstandigheden zijn voor weidevogels. Bijvoorbeeld in de Zandpolders bij Callantsoog of in De Munt in Waterland, het Barnegat in Waterland-Oost en de Bovenkerkerpolder in Amstelland. Deze gebieden worden beheerd voor een optimaal biotoop voor de boerenlandvogels. En dat lijkt te werken.

Roer moet om

Landschap Noord-Holland is van mening dat rigoureuze keuzes nodig zijn. Het roer zal om moeten. Het ‘Aanvalsplan grutto' dat op initiatief van Pieter Winsemius met een groot aantal natuurorganisaties, boeren en overheden is opgesteld, biedt een veelbelovend nieuw perspectief. Het plan roept op om samen het broed biotoop te verbeteren door het creëren van grote leefgebieden van minimaal 1000 hectare.

Downloaden

Het Jaarboek is te downloaden op www.landschapnoordholland.nl/jaarboek2020