Afbeelding
(Foto: )

Aandacht dilemma's euthanasie bij dementie

REGIO - Met een filmpremière, dagelijkse online lezingen en bijdragen van gastcolumnisten vult de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) van 12 tot en met 19 februari de Week van de Euthanasie.

?Om inzicht te krijgen in wat er wel en niet kan binnen de euthanasiewetgeving organiseert de NVVE jaarlijks de Week van de Euthanasie. Thema dit jaar is euthanasie bij dementie. De week wordt afgetrapt in het Friese Vinkega waar de oprichtster van de NVVE, Klazien Alberda, in haar tuin de NVVE-vlag zal hijsen.

In Vinkega is het fundament gelegd voor de huidige euthanasiewetgeving die precies 20 jaar geleden werd aangenomen in de Eerste Kamer. Alberda, activiste en een van de eerste voorvechters van vrijwillige euthanasie, hijst op vrijdag 12 februari de NVVE-vlag samen met Job Cohen, voorzitter van de Raad van Toezicht van de NVVE.

Filmpremière

Op zondag 14 februari gaat Dokter Kees. Zoekend naar de wil van Willy vanuit het Amsterdamse filmtheater Tuschinski in première. De documentaire gaat over de dilemma’s van euthanasie bij gevorderde dementie. In de film volgt documentairemaker Jesse van Venrooij specialist ouderengeneeskunde Kees van Gelder. Hij begeleidt Willy die met dementie in het verpleeghuis is opgenomen.

Via een livestream is de première bij te wonen. In het aansluitende nagesprek met dokter Kees, filmmaker Jesse en de naaste familie van Willy worden de dilemma's van euthanasie bij dementie besproken en kunnen bezoekers online meepraten en vragen stellen.

Lancering Podcast

Vóór corona organiseerde de jongerentak van de NVVE maandelijks door heel het land Café Doodnormaal, om voor jongeren het gesprek over het levenseinde mogelijk maken. Om de doelgroep op een andere manier te kunnen blijven informeren over verschillende onderwerpen, lanceren de NVVE Jongeren op zaterdag 13 februari Café Doodnormaal dé podcast. Deze tweewekelijkse podcastserie zal bestaan uit verschillende gesprekken met experts over onderwerpen waar jongeren mee te maken krijgen als ze nadenken over het zelfgekozen levenseinde. De serie is via de reguliere podcastkanalen te beluisteren.

Van maandag 15 tot en met vrijdag 19 februari zijn er dagelijks meerdere gratis digitale lezingen waarin dieper wordt ingegaan op de mogelijkheden die de euthanasiewet biedt voor euthanasie bij dementie. Wanneer is euthanasie (nog) mogelijk bij iemand met dementie? Aan de orde komt ook het tijdig betrekken van naasten en arts, mogelijke dilemma’s en praktijkervaringen. Er zijn lezingen voor leden en voor niet-leden. Aansluitend krijgen alle deelnemers een speciaal ontwikkeld stappenplan, waarin de belangrijkste punten uit de lezing op een rij zijn gezet.

Alle informatie

Kijk voor alle informatie over de Week van de Euthanasie en aanmelden voor lezingen en filmpremière op de website van de NVVE: www.nvve.nl/weekvan