Wethouder Jelle Kaars en directeur BMB Ontwikkeling Ed de Weijer gaven maandag het officiële startmoment aan van de bouw van M'dam.
Wethouder Jelle Kaars en directeur BMB Ontwikkeling Ed de Weijer gaven maandag het officiële startmoment aan van de bouw van M'dam. (Foto: Evert Ruis)

“Trots dat we 62 appartementen realiseren in korte periode”

Bouw duurzaam M’DAM van start

MONNICKENDAM - Over acht maanden is het zover; dan moet het houten appartementencomplex op de voormalige Kohnstammlocatie in Monnickendam gereed zijn en komen er 20 sociale huurwoningen in de verhuur bij Wooncompagnie. Vanaf juni a.s. kunnen inwoners van de gemeente Waterland, starters en doorstromers, inschrijven op de huurappartementen. De andere 42 woningen zijn koopappartementen die allemaal zijn toegewezen aan inwoners van Waterland. Wethouder Jelle Kaars en directeur BMB ontwikkeling Ed de Weijer zetten afgelopen maandag symbolisch een schop in de grond en gaven officieel het startsignaal. De echte bouw is vorige week al gestart, zowel in de fabriek als op de bouwlocatie aan de Pierebaan. Wethouder Kaars: "Ik ben er erg trots op dat we in deze tijd van woningschaarste snel 62 woningen kunnen realiseren in onze gemeente, die er ook nog eens mooi uitzien. Bovendien is het gebouw enorm duurzaam en volledig circulair.”

Door Shelley Zuizewind

Het appartementengebouw M’DAM bestaat voor het grootste gedeelte uit CLT-hout, deels uit traditioneel metselwerk en deels uit een gevelafwerking van hout en aluminium.

Duurzaam

Ed de Weijer, directeur BMB ontwikkeling: "Het gebouw M'DAM is uniek omdat we deze manier van circulair en duurzaam bouwen voor het eerst op deze schaal hebben toegepast. Wel is deze nieuwe manier van bouwen eerder op kleinere schaal toegepast en voor tijdelijke woningen. Maar we hebben ondervonden dat deze bouw ook heel goed toepasbaar is voor permanente woningen. Hout slaat gedurende de levenscyclus CO2 op...

Lees verder op pagina 4