Afbeelding

De zeven oudste foto’s van Alkmaar

Bijna iedere dag kijk ik even op Facebook. Verslaafd? Ik denk eerlijk gezegd wel een beetje. ‘Je bent Alkmaarder als’ bijvoorbeeld. Deze club met meer dan 34.000 leden plaatst zúlke onwaarschijnlijk mooie foto’s van Alkmaar dat ik elke keer weer versteld sta. Ook de oude foto’s van de stad zijn opzienbarend. Ouderen onder ons zullen ook wel eens droevig worden als ze zien wat er allemaal verdwenen of veranderd is. Maar, de alleroudste foto’s van Alkmaar hangen in het Rijksmuseum Amsterdam. Gedateerd 1504.

Ja natuurlijk, dit zijn geen foto’s, maar schilderingen. Fotografie bestond nog niet Er waren echter wel ambachtslieden die fotografisch konden schilderen. De Gasthuismeesters van het Heilige Geestgasthuis gaven de ‘Meester van Alkmaar', in 1504, de opdracht om te schilderen hoe geweldig de bestuursleden van stad en kerk omgingen met de sociale zorg, ‘De Zeven Werken van Barmhartigheid.’ Deze ‘Zeven Werken’ waren door de Paus samengesteld en werden als opdracht aan alle gelovigen door de kerkbestuurders opgelegd. Het is ongelooflijk hoe actueel de afbeeldingen van de Zeven Werken van Barmhartigheid zijn in deze corona-tijd. Zorg voor eten, drinken, kleding, begraven, verzorging van de zieken: komt u dat niet heel bekend voor? Deze 'oudste foto’s' tonen het straatbeeld van Alkmaar in de late middeleeuwen Gebouwen en opdrachtgevers zijn te herkennen en mogelijk is er ook iets meer te vertellen over die onbekende schilder.


Ik ga u de komende 7 weken proberen te overtuigen en laat u aan de hand van dit geweldige oer-Alkmaarse stuk zien, dat er eigenlijk nog niet zoveel veranderd is.


Swanetta Vegter, HVA