Brandende vingers

In Den Haag is het rustig. Dat wil zeggen: na het eindverslag van Tjeenk W lijkt het alsof er geen crisis meer bestaat. Men neemt de tijd, bezint zich en onderzoekt in grote stilte hoe alle puzzelstukjes in elkaar moeten gaan passen.

Op lokaal niveau is dat anders. Het gemeentebestuur bestuurt en presenteert het ene na het andere plan. De plannen voor de woningbouw aan de Kooimanweg zijn indrukwekkend te noemen. Bij grote gebeurtenissen zegt men vaak dat de schaduwen ver vooruit worden geworpen.

Bij grote gebeurtenissen zegt men vaak dat de schaduwen ver vooruit worden geworpen


Welnu, dat zal voor het plan Kooimanweg letterlijk en figuurlijk het geval gaan zijn. Dat echter dat plan de gemeenteraadsverkiezingen zal gaan domineren, lijkt mij niet erg waarschijnlijk. Vier jaar geleden was dat heel anders met de plannen op het terrein Post NL. Het plan kostte aanvankelijk een wethouder de kop en leverde vervolgens zetelverlies op voor de VVD.


Wat wél bij de verkiezingen een voorname rol zou kunnen gaan spelen is de beoogde opvanglocatie voor daklozen die met een veelvoud aan problemen kampen. De locatie die in beeld was werd na een succesvolle handtekeningenactie geschrapt. Althans het gemeentebestuur zegde toe alternatieven te zullen onderzoeken. Corona gooit echter tot nu toe ook hier roet in het eten. Voorgenomen oriënterende bezoekjes van gemeenteraadsleden aan soortgelijke opvangplekken elders in het land konden niet doorgaan. Sindsdien is het in dit dossier stil.


Wordt de hete aardappel doorgeschoven? Het zou zo maar kunnen. Want wie durft dit lastige onderwerp zo kort voor de gemeenteraadsverkiezingen weer op de agenda te zetten? Het oude plan alsnog doordrukken is politieke zelfmoord.

Wordt de hete aardappel rondom de daklozenopvang locatie doorgeschoven?


Vraag dat maar aan de VVD, die – zoals hiervoor al uiteengezet - vier jaar terug vol inzette in op dat oorspronkelijke en idiote plan voor Post NL. Het kostte die partij uiteindelijk zowel raadszetels als een wethouderspost. En reken maar niet dat de huidige collegepartijen zich de vingers willen branden aan het lastige dossier ‘Opvang daklozen met meervoudige problematiek’.


Kind van de rekening zijn natuurlijk die daklozen Maar ja … zijn die al niet heel lang het kind van de rekening?