Snorscooters mogen al niet meer in het voetgangersgebied rijden.
Snorscooters mogen al niet meer in het voetgangersgebied rijden. (Archieffoto: Han Giskes)

"Snorscooters van fietspaden weren"

PURMEREND - Vooral oudere fietsers ergeren zich steeds vaker aan het gedrag van op het fietspad rijdende snorscooters. Eén van hen is Rinus van der Molen (83) uit Purmerend. Hij vertelt: "Gisteren reed ik op mijn fiets naar de binnenstad, de zon scheen en er was weinig wind. Ik had geen haast en ik genoot van de uitbundige kleurenpracht waarmee de natuur zich toont nu de lente eraan komt.

Purmerender pleit voor meer veiligheid oudere fietsers

Tot zover het optimale fietstochtje, want van het ene op het andere moment werd Rinus' rust wreed verstoord door twee jongelui op snorscooters. Met veel getoeter en geschreeuw maakten ze kenbaar dat ze hem wilden passeren. "Met veel lawaai, intimiderend door hun breedte, lieten ze mij achter in een wolk van blauwe walm, stank en fijnstof. Mijn aangename fietstochtje werd weer eens vergald door de snorscooters die naar mijn idee niet op het toch al smalle fietspad thuishoren."

De Purmerender stelt de bestuurders van Purmerend voor om de snorscooters van het fietspad te weren en hen te verbannen naar de gewone rijbaan. "Het zou vooral veel oudere fietsers bevrijden van hun angst om in de berm gedrukt te worden. Tenminste, voor zover het om de binnenstad gaat. Elders mogen ze van mij stinken, luchtverontreiniging geven, intimideren en fijnstof veroorzaken, zolang het maar niet op de fietspaden is", aldus Rinus tot slot.